Maior, întrebat dacă îşi depune mandatul: Întotdeauna îmi ţin cuvântul. Noul preşedinte va face o analiză şi va lua o decizie

Autor: Alina Novaceanu Postat la 21 noiembrie 2014 69 afişări

Directorul SRI, George Maior, a declarat, vineri, întrebat dacă îşi depune mandatul noului preşedinte, aşa cum a anunţat, că întotdeauna îşi ţine cuvântul, iar preşedintele, când va prelua mandatul, va face o analiză despre felul în care şi-a exercitat funcţia şi va lua o decizie în consecinţă.

"Îl felicit în primul rând pe preşedintele României validat proaspăt şi îl asigur că va găsi în SRI o instituţie solidă a statului român capabilă să ofere securitate naţională României şi cetăţenilor României şi să promoveze interesele strategice ale statului român, de fapt, unele dintre cele mai puternice servicii de informaţii din Europa şi din lume", a spus Maior, întrebat dacă îşi va depune mandatul de director SRI preşedintelui ales Klaus Iohannis. El a adăugat că întotdeauna îşi ţine cuvântul şi preşedintele, atunci când îşi va prelua mandatul, va face o analiză privind felul în care şi-a exercitat funcţia şi va lua o decizie.

"Întotdeauna îmi ţin cuvântul. Nu vreau să revin la declaraţia iniţială, o ştiţi. În momentul în care domnul preşedinte îşi va prelua mandatul, aşa cum am spus şi la acea dată, va face o analiză, care va fi facilitată şi de faptul că intrăm în bilanţul SRI încă de la sfârşitul anului şi începutul anului viitor, îşi va forma o opinie despre felul în care ne-am exercitat mandatul şi va lua, desigur, domnia sa, o decizie în conformitate cu ceea ce va vedea", a spus Maior.

La insistenţele ziariştilor dacă îşi va depune mandatul şi decizia va aparţine preşedintelui, Maior a spus: "Am declarat ceea ce am declarat".

El a făcut aceste declaraţii la Târgul Internaţional Gaudeamus, unde şi-a lansat două cărţi: "Despre Intelligence" şi "Spioni pentru eternitate. Frank Wisner".

În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă "interesul pentru un anume rol profesional în viitor".

"Referitor la solicitările de a comenta apariţia în spaţiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, în legătură cu posibila nominalizare în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Serviciul Român de Informaţii face următoarele precizări: Reiterăm faptul că activitatea Serviciului Român de Informaţii are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele şi nivelurile, neutralitatea şi echidistanţa politică. În acest sens, subliniem hotărârea conducerii SRI de a evita implicarea în eventuale dispute cu substrat electoral, în vederea prezervării propriei misiuni, precum şi a bunei reputaţii dobândite în rândul cetăţenilor României şi al partenerilor instituţionali din ţară şi din străinătate", se arăta într-un comunicat al SRI remis, la acel moment, agenţiei MEDIAFAX.

SRI preciza că poziţia oficială a lui George Cristian Maior este "consecventă, aşa cum a fost aceasta exprimată atât public, cât şi în discuţii directe cu principalii beneficiari".

"La momentul învestirii noului preşedinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare şi un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informaţii. Până la acel moment şi atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor", a declarat Maior, citat în comunicat.

Premierul Victor Ponta declarase, în 4 noiembrie, în perioada dintre cele două tururi de scrutin de la prezidenţiale, că l-a propus pentru a-i urma în funcţia de la Palatul Victoria pe Călin Popescu Tăriceanu, considerându-l cea mai bună soluţie. Ponta a menţionat, ca variante de premier tehnocrat, pe viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dacă vor fi probleme de ordin economic sau fiscal, sau pe George Maior, directorul SRI, dacă vor fi probleme de securitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAIOR,
DEMISIE,
/actualitate/maior-intrebat-daca-isi-depune-mandatul-intotdeauna-imi-tin-cuvantul-noul-presedinte-va-face-o-analiza-si-va-lua-o-decizie-13615605
13615605
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.