Maior: Gruparea Bercea, în atenţia SRI din 2001. Au primit informări premieri, Iliescu, Băsescu

Autor: Liviu Dadacus Postat la 24 iunie 2014 35 afişări

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marţi, după audierea la Comisia parlamentară de control, că activitatea infracţională desfăşurată de Sandu Anghel şi gruparea sa se află în atenţia SRI din 2001, Serviciul transmiţând informări diverşilor premieri, precum şi preşedinţilor Ilescu şi Băsescu.

”Evaluările preliminare realizate la nivelul SRI au relevat că activităţile infracţionale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondual, respectiv ale grupării interlope pe care o coodonează, s-au aflat în atenţia SRI din 2001. (...) Date fiind consistenţa informaţiilor obţinute de SRI, notorietatea, acţiunile ilegale ale lui Sandu Anghel în lumea interlopă, impactul transfrontalier al acestor ilegalităţi, SRI a acţionat consecvent pentru informarea beneficiarilor legali în plan local, central şi a organelor de urmărire penală”, a spus Maior.

El a arătat că, în perioada 2001-2012, SRI a derulat opt acţiuni informativ-operative pe profilurile apărarea Constituţiei, securitate economică, ameninţări transfrontaliere, referitoare la activităţi de criminalitate organizată ale grupării Bercea.

”Aceste acţiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, de la nivel central, preşedinţi ai României, şi domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment, o informare transmisă preşedintelui Traian Băsescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce ţin de securitate naţională vizavi de acest clan”, a spus Maior.

El a spus că acea informare remisă preşedintelui Băsescu nu a conţinut aspecte referitoare la raporturile sau relaţiile lui Bercea cu fratele său, Mircea Băsescu.

Maior a spus că documentele de informare au fost remise de SRI către diverşi premieri, miniştri de Interne, alţi membri ai Guvernului, au vizat acţiuni ale clanului privind perceperea de taxe de protecţie în diverse judeţe, derularea de operaţiuni ilegale cu metale neferoase, evalizune fiscală de mare amploare, coordonarea de reţele de trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Franţa, Spania, Serbia, de la care erau colectate fonduri obţinute prin cerşetorie, furt, creditarea ilegală a unor persoane fizice şi juridice, cointeresarea unor funcţionari de finanţe publice, accesarea şi deturnarea de fonduri bugetare destinate minorităţii rome şi coruperea unor magistraţi în scopul obţinerii de soluţii favorabile în diverse dosare.

Maior a mai spus că analiza solicitată SRI pe cazul Bercea are un caracter preliminar.

”Subliniez caracterul preliminar. La atâtea întrebări, sesizări către parchete - peste 400 de pagini de informări - evident că evaluarea şi analiza ar mai putea continua şi cu alte detalii. Semnificativ e că am prezentat acest raport comisiei în mod oficial”, a mai spus Maior.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SRI,
BERCEA,
/actualitate/maior-gruparea-bercea-in-atentia-sri-din-2001-au-primit-informari-premieri-iliescu-basescu-12825499
12825499
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.