Cine este Kyriakos Mitsotakis care dintr-un consultant la McKinsey a ajuns sa conduca politica greaca. A studiat la Harvard şi Stanford şi a fost implicat într-un scandal de spionaj la nivel înalt care s-a soldat cu demisia nepotului său şi a şefului serviciilor secrete din Grecia

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 22 mai 2023 204 afişări

Cine este Kyriakos Mitsotakis care dintr-un consultant la McKinsey a ajuns sa conduca politica greaca. A studiat la Harvard şi Stanford şi a fost implicat într-un scandal de spionaj la nivel înalt care s-a soldat cu demisia nepotului său şi a şefului serviciilor secrete din Grecia

Kyriakos Mitsotakis a intrat în lumina reflectoarelor după ce partidul său – Noua Democraţie – a reuşit să obţină o victorie zdrobitoare în cadrul alegerilor parlamentare din Grecia, unde a obţinut 41% din voturi, de două ori mai mult decât Syriza, rivalul său istoric de stânga. Înainte de a fi politician, Mitsotakis a lucrat ca şi consultant pentru McKinsey, a studiat la Harvard şi Standford, urmând ca abia în 2003 să se îndrepte către politică, potrivit think tank-ului belgian Bruegel.

Kyriakos Mitsotakis s-a născut la Atena în martie 1968. A absolvit cu titlul de Salutatorian la Athens College în 1986. Kyriakos a obţinut diploma de licenţă în studii sociale, summa cum laude, la Universitatea Harvard în 1990. În timpul studiilor sale la Harvard a primit premiile Hoopes şi Tocqueville, pentru lucrările sale politice.

Kyriakos a obţinut, de asemenea, un master în relaţii internaţionale la Universitatea Stanford şi un MBA la Harvard Business School.

Kyriakos a lucrat la Londra ca analist financiar la Chase Investment Bank şi ca consultant la McKinsey and Company.

În 1997 s-a întors în Grecia, unde s-a alăturat companiei Alpha Ventures, ca ofiţer superior de investiţii.

În 1999, Kyriakos s-a alăturat Băncii Naţionale a Greciei în calitate de director executiv al NBG Venture Capital. În ianuarie 2003, a fost nominalizat de Forumul Economic Mondial ca lider global al viitorului.

În aprilie 2003, Kyriakos a demisionat de la NBG Venture Capital pentru a urma o carieră în politică. A fost ales în parlament din partea Noii Democraţii în 2004, 2007, 2009, 2012 şi 2015.

Până în iunie 2012, Kyriakos a condus din umbră ministerul de mediu şi schimbări climatice pentru Noua Democraţie. Între 2007 şi 2009 a fost preşedintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul elen.

Din iunie 2013 până în ianuarie 2015, Kyriakos a fost ministru al reformei administrative. Din februarie 2015 până în luna noiembrie a aceluiaşi an, a fost primul reprezentant parlamentar în ordine al Noii Democraţii în Parlament.

Kyriakos Mitsotakis a fost ales preşedinte al Noii Democraţii οn 10 ianuarie 2016, iar în 2019 devine oficial prim-ministru al Greciei, după victoria pe care o obţine în alegerile parlamentare din 7 iulie.

În 2022, prim-ministrul elen s-a aflat în centrul unui scandal de spionaj, care a vizat urmărirea rivalilor săi politici şi care s-a soldat cu demisia directorului serviciilor de informaţii din Grecia şi a secretarului general al cabinetului premierului, care este şi nepotul lui Mitsotakis.

În urma audierilor, directorul EYP a recunoscut că a interceptat mai multe telefoane, însă a invocat ca motiv securitatea naţională, în contexul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia din 2020, potrivit Euractiv.

Campania electorală a lui Mitsotakis a fost marcată de tragedia feroviară din februarie, în care au murit 57 de persoane.

Premierul a mizat în campania sa din 2022 pe discursul creşterii economice, promiţând o majorare de 6% şi afirmând că el este singurul capabil să realizeze acest obiecitv.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.