Kelemen: Nu sunt de acord, în principiu, cu o comasare a alegerilor, ar fi o intoxicare a campaniei

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 21 aprilie 2023 16 afişări

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune la RFI că nu este de acord cu o eventuală comasare a alegerilor de anul viitor, aşa cum şi-ar dori PNL. Vicepremierul precizează că nu sunt întrunite în acest moment ”nici elementele de oportunitate, nici elementele legale şi constituţionale”.

Kelemen: Nu sunt de acord, în principiu, cu o comasare a alegerilor, ar fi o intoxicare a campaniei

„Eu în principiu nu-s de acord cu comasarea, cu nici un fel de comasare, fiindcă fiecare rundă de alegeri are o specificitate. Când vorbim de alegeri locale, atunci sigur că pe agenda campaniei electorale trebuie să fie problematica comunităţilor locale, când vorbim de parlamentare, probleme legate de politici naţionale şi aşa mai departe. Comasând de fapt nu faci altceva decât să intoxici o campanie electorală şi nu cred că este bine. Asta ca un principiu, niciodată n-am fost de acord cu comasarea alegerilor de nici un fel”, spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR afirmă că, ”în situaţia în care din punct de vedere constituţional se poate, atunci bineînţeles că poţi să te uiţi la oportunitatea politică”.

„Aceste două chestiuni trebuie judecate: oportunitatea politică şi constituţional, legal, dacă pot fi comasate. Din punctul meu de vedere, constituţional nu se poate, trebuie să prelungeşti mandatul aleşilor locali, ceea ce se poate face în anumite condiţii, acele condiţii nu sunt întrunite în acest moment. Putem inventa noi o stare de urgenţă sau o stare de alertă, dar nu cred că este cazul, că în 2020 aşa am prelungit mandatul aleşilor locali, că eram în plină pandemie şi eram în stare de alertă. Nu se poate scurta mandatul Parlamentului şi există acolo nişte termene constituţionale, de la alegeri în 20 de zile trebuie să convoci Parlamentul, dar nu poţi să convoci Parlamentul până când nu expiră mandatul Parlamentului actual. Deci nu prea se potriveşte nici constituţional şi dacă o majoritate decide în acest sens, sigur că vor fi unii care vor ataca la CCR, dacă e lege ori în contencios administrativ, dacă e Hotărâre de Guvern şi eu nu cred că va rezista la un astfel de control un act normativ prin care vrei să comasezi aceste două tipuri de alegeri. Dar eu nu spun că nu se poate, la o adică, dar trebuie văzut. Eu nu văd în acest moment întrunite nici elementele de oportunitate, nici elementele legale şi constituţionale”, încheie Kelemen Hunor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
kelemen hunor,
comasare,
alegeri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.