Ionuţ Stroe (PNL), despre absenţa UDMR: Nu e o foarte mare dramă, mizăm pe o colaborare parlamentară

Autor: Laura Buciu Postat la 14 iunie 2023 31 afişări

UDMR s-a eliminat singură de la guvernare, declară purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, despre absenţa Uniunii din Guvernul Ciolacu.

Ionuţ Stroe (PNL), despre absenţa UDMR: Nu e o foarte mare dramă, mizăm pe o colaborare parlamentară

Liberalul Ionuţ Stroe afirmă că românii nu au fost niciodată sclavii moderni ai vreunui stat sau ai vreunei instituţii europene, după afirmaţii făcute în acest sens de premierul desemnat, Marcel Ciolacu. Ionuţ Stroe comentează de asemenea în interviul acordat RFI conceptul de „patriotism economic”, susţinut de PSD.

Ionuţ Stroe spune că „în momentul de faţă, există în Parlament şi viitorul Guvern va avea o majoritate parlamentară care va permite asigurarea stabilităţii politice şi de guvernare, chiar şi fără UDMR. De menţionat este faptul că viitorul Guvern va beneficia şi de sprijinul voturilor minorităţilor naţionale. Suntem obligaţi să mergem înainte şi să guvernăm. Atât PNL, cât şi PSD au făcut un efort pentru a păstra această coaliţie în formula iniţială, incluzând bineînţeles şi UDMR-ul. Singurul care putea să se elimine singur de la guvernare era UDMR însuşi, care a condiţionat public prezenţa sa de obţinerea sau păstrarea anumitor ministere. Au avut foarte multe oferte pe masă, serioase evident şi de la noi şi de la PSD, oferte fireşti, în limita unei corecte proporţionalităţi pe care fiecare trebuie să o avem în noua structură guvernamentală, am diminuat numărul de ministere, oferte pe care din păcate le-au respins (...). Noi mizăm totuşi pe o colaborare la nivel parlamentar. N-ar fi pentru prima oară, pentru că UDMR-ul chiar dacă au existat aceste dificultăţi de ultim moment, a dovedit în decursul vremii maturitate (...), dar ne aşteptăm să existe totuşi o colaborare la nivel parlamentar, de ce nu?”..

După ce UDMR a spus că, dimpotrivă, PNL este cel care a respins toate propunerile de compromis acceptate de ei, Stroe a precizat că acuzaţiile liderilor UDMR sunt „nedrepte”.

„Noi am preferat dialogul aşezat, într-un cadru intern al coaliţiei. Dânşii de fiecare dată s-au exprimat public în legătură cu ceea ce PSD sau PNL avansa ca şi ofertă pentru a continua această guvernare. Nu noi, niciodată, liberalii nu au condiţionat prezenţa în acelaşi Guvern de menţinerea vreunui portofoliu, niciodată, nici în plan public, nici în plan intern, nu am încercat să sugerăm măcar eliminarea UDMR de la guvernare (...). Poate este doar o supărare de moment şi noi mizăm în continuare pe maturitatea acestei formaţiuni politice şi nu cred că e o foarte mare dramă”, spus liberalul Ionuţ Stroe.

În ceea ce priveştee programul de guvernare în care Marcel Ciolacu aduce în discuţie ideea de „patriotism economic”, adică investiţii şi producţie aici, în România, Stroe a spus: „Evident că acele companii cu capital românesc este absolut normal să aibă din partea statului sau să beneficieze din partea statului de o atenţie sporită. Acum, acest concept de patriotism economic este o sintagmă care vrea să întărească, să reafirme opţiunea Guvernului în a sprijini companiile cu capital românesc, în a asigura această dezvoltare economică accelerată, cu prioritate, bazată pe capitalul românesc, dar atenţie foarte mare, tocmai am traversat un an în care investiţiile cu capital străin au ocupat o poziţie record în România, am avut investiţii străine peste 11,2 miliarde, aşa că credem noi că în egală măsură trebuie să ajutăm şi capitalul românesc să ajungă poate nu la nivelul potenţialului capitalului străin, investiţiilor din zona României, dar în mod clar este nevoie să dezvoltăm şi acest segment al economiei româneşti. De altfel, există, peste tot în Europa se manifestă, poate mai vizibil ca niciodată acest element pozitiv naţionalist de a acorda mai multă atenţie zonei economice naţionale”.

Ionuţ Stroe a comentat şi declaraţiile premierului desemnat care a spus că românii nu vor mai fi „sclavii moderni ai Europei”.

„Nu sunt în măsură, ca purtător de cuvânt, să comentez aceste afirmaţii. Pot îndrăzni o apreciere personală, niciodată nu am fost sclavii moderni ai vreunui stat sau ai vreunei instituţii europene, ba mai mult decât atât, am beneficiat de pe urma apartenenţei la UE, suntem cetăţeni europeni cu drepturi depline, am câştigat dreptul la mobilitate, dreptul la muncă în spaţiul european, condiţiile, reformele angajate pentru atingerea standardelor europene au ajutat enorm progresul acestei ţări, aşa că n-aş merge mai departe cu comentariile, nu cunosc nici măcar contextul în care a făcut această declaraţie domnul Ciolacu”, a spus Stroe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stroe,
udmr,
pnl

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.