Interviul lui Sikorski pentru Politico, pe masa Consiliului polonez de Securitate Naţională

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 22 octombrie 2014 59 afişări

Radoslaw Sikorski a declarat că întâlnirea între Tusk şi Putin în care acesta a oferit Poloniei părţi din Ucraina a avut loc la Bucureşti, ci nu la Moscova, cum a spus în interviul pentru Politico, ce urmează să fie dezbătut miercuri în Consiliului de Securitate Naţională, relatează Radio Polonia.

"M-a înşelat memoria. După ce am căutat, (am constatat) că nu a avut loc nicio întâlnire între (fostul) premier Tusk şi preşedintele Putin", a declarat preşedintele Parlamentului polonez marţi seara, adăugând că se referea de fapt la comentariile pe care Putin le-a făcut la Summitul NATO de la Bucureşti, în 2008, ci nu la Moscova, aşa cum a declarat în interviul pentru Politico.

El a părut de asemenea să retracteze afirmaţia potrivit căreia Putin a oferit Poloniei părţi din Ucraina, afirmând că ar fi putut să fie o "glumă sinistră", care a devenit şi mai sinistră pe fundalul conflictului din această ţară.

Sikorski a fost criticat dur pentru că nu a dezvăluit asemenea informaţii explozive mai devreme, iar cel mai important partid de opoziţie din Polonia i-a cerut să demisioneze din funcţia de preşedinte al Seimului, Camera inferioară a Parlamentului polonez.

Interviul pe care l-a acordat Politico urmează să fie discutat miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională, a anunţat Joanna Trzaska-Wieczorek, o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei.

Întrebat de ce el ori fostul premier din perioada respectivă, Donald Tusk, nu au făcut publice anterior aceste "ambiţii imperialiste ale lui Putin", fostul ministru de Externe la acea vreme a răspuns că aceste remarci "suprarealiste" "au părut semnificative abia mai târziu, după Summitul NATO, după Războiul din Georgia şi anexarea Crimeei".

El a adăugat că acest detaliu al conversaţiei este "deschis unor interpretări", care capătă înţeles "în lumina evenimentelor recente", referindu-se la actuala criză din Ucraina.

Premierul polonez Ewa Kopacz şi-a exprimat marţi după-amiaza furia, după ce fostul ministru a părut să încheie brusc o conferinţă de presă, din cauza presiunilor la care era supus să ofere mai multe detalii despre dezvăluiri. Ea s-a declarat "surprinsă" că Sikorski a păstrat pentru el afirmaţiile lui Putin atât de mult timp.

"Nu voi tolera asemenea standarde de comportament", a declarat ea şi le-a cerut scuze jurnaliştilor "din partea preşedintelui" Seimului.

Sikorski şi-a menţinut, ulterior, afirmaţia potrivit căreia conversaţia a avut loc, precizând că "nu a fost martor la aceasta" şi refuzând să spună cine i-a spus despre ea. "Putin le-a spus tuturor liderilor occidentali, la Bucureşti, în 2008, că Ucraina este un conglomerat de mai multe naţiuni, inclusiv poloneză, şi i-a ameninţat statalitatea", le-a spus Sikorski jurnaliştilor într-o a doua conferinţă de presă, marţi seara.

El a mai declarat că Polonia nu deţine o înregistrare a conversaţiei.

- Saakaşvili afirmă că Putin i-a spus că este "nefericit din cauza Republicii Moldova şi că trebuie făcut ceva"

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili a declarat pentru postul TVN24 că "preşedintele rus Vladimir Putin a oferit să împartă Ucraina, în urmă cu mai mulţi ani, polonezilor şi altor lideri naţionali".

"Vladimir Putin a spus că Ucraina nu este o ţară, ci este un teritoriu. La următoarea întâlnire, mi-a spus că Crimeea este pământ rusesc. Apoi mi-a spus că este foarte nefericit din cauza (Republicii) Moldova şi că trebuie făcut ceva. Mi-a mai spus că NATO nu va putea să apere statele baltice", a continuat Saakaşvili.

De asemenea, Saakaşvili l-a susţinut pe fostul ministru polonez de Externe - care s-a aflat la un pas de a deveni şeful diplomaţiei Uniunii Europene -, afirmând că Donald Tusk i-a spus despre conversaţia cu Putin. "Tusk mi-a spus că a crezut că este o glumă", a declarat el.

Tusk, care urmează să devină preşedintele Consiliului European în decembrie, nu a făcut niciun comentariu cu privire la afirmaţiile fostului său şef al diplomaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
POLONIA,
SIKORSKI,
RUSIA
/actualitate/interviul-lui-sikorski-pentru-politico-pe-masa-consiliului-polonez-de-securitate-nationala-13436310
13436310
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.