INS: Salariul mediu net în iunie a fost 4.600 lei, în creştere cu 1,3% faţă de luna mai. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în sectorul de editare (21,3%), extracţia cărbunelui superior şi în prelucrarea ţiţeiului (9,5%, respectiv 15,5%)

Autor: Cosmin Pirv Postat la 11 august 2023 30 afişări

În luna iunie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.364 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna mai 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 4.600 lei, în creştere cu 1,3% faţă de luna precedentă, arată datele publicate vineri de INS.

INS: Salariul mediu net în iunie a fost 4.600 lei, în creştere cu 1,3% faţă de luna mai. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în sectorul de editare (21,3%), extracţia cărbunelui superior şi în prelucrarea ţiţeiului (9,5%, respectiv 15,5%)

În luna iunie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.364 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna mai 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 4.600 lei, în creştere cu 1,3% faţă de luna precedentă, arată datele publicate vineri de INS.

INS arată că, în luna iunie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni s-au înregistrat după cum urmează: cu 21,3% în activităţi de editare, respectiv cu 17,9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, între 9,5% şi 15,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, între 3,0% şi 6,5% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi de servicii, alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, hoteluri şi restaurante.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 9,3% în extracţia minereurilor metalifere, între 5,5% şi 8,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică, între 1,5% şi 4,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), tranzacţii imobiliare, captarea, tratarea şi distribuţia apei.

În sectorul bugetar, în luna iunie 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (-0,8%), respectiv ȋn sănătate şi asistenţă socială (-0,5%). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,5% faţă de luna precedentă. În această activitate, evoluţia câştigului salarial mediu net din luna iunie 2023 comparativ cu luna precedentă a fost influenţată de aplicarea prevederilor legale în vigoare, precum şi de acordarea ȋn luna mai 2023 a biletelor de valoare (tichete de vacanţă) în marea majoritate a instituţiilor din învăţământul preuniversitar, de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, de încetarea grevei din sistemul public de învăţământ.

INS arată că, comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
câştig,
salarial,
ins

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.