ING estimează o rată a inflaţiei de minus 0,3% în decembrie, după reducerea TVA la alimente

Autor: Florentina Dragu Postat la 08 aprilie 2015 37 afişări

ING Bank România a revizuit în scădere puternică prognoza pentru rata inflaţiei din decembrie, de la 2% la minus 0,3%, pe fondul reducerii TVA pentru produsele alimentare, anticipând un impact negativ în prima lună asupra inflaţiei de cel puţin 2,8%.

"Luând în calcul o rată de transmitere conservatoare (asupra preţurilor – n.r.), de 75%, măsura fiscală va tăia 2,8% din inflaţie în iunie. O măsura similară aplicată pentru pâine a avut o rată de transmitere de circa 95% în prima lună de la introducere", se arată într-o notă a băncii.

Pentru finele anului 2016, ING estimează o rată a inflaţiei de 0,5%, de asemenea în scădere semnificativă faţă de o prognoză iniţială de 2,2%.

Şi analiştii BCR au redus estimarea pentru inflaţia din decembrie 2015, de la 1,7% la 0,1%, anticipând că reducerea TVA va avea un efect pozitiv asupra consumului intern, în special pentru persoanele cu venituri mici.

BCR se aşteaptă ca efectele scăderii TVA asupra inflaţiei să se diminueze pe termen mediu.

"Estimăm că investitorii vor aprecia că reducerea TVA va avea un impact singular asupra preţurilor, dar nu va schimba proiecţiile pe termen mediu ale inflaţiei", au declarat analiştii BCR într-o scurtă notă.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice. El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

"Măsura a fost posibilă pe fondul încasărilor peste estimări la bugetul de stat din primul trimestru, de 3,3 miliarde de lei, generate de măsuri fără precedent pentru combatarea evaziunii fiscale şi de creşterea economică peste aşteptări. Prin urmare, menţinem neschimbată la 1,8% din PIB estimarea privind deficitul bugetar pentru 2015", potrivit ING.

Analiştii ING anticipează că reducerea TVA la alimente va avea în acest an un impact negativ asupra bugetului de aproximativ 2,9 miliarde de lei, peste nivelul de 2,44 miliarde de lei estimat de Guvern.

În 2016, când autorităţile vor introduce noi măsuri de relaxare fiscală, impactul va echivala cu 1,5% din PIB, ceea ce ar urca deficitul la 3,3%, mult peste ţinta de deficit structural agreată cu Uniunea Europeană, de 1%, consideră analiştii ING, care se aşteaptă la noi negocieri pe tema deficitului între Guvern şi reprezentanţii UE.

Guvernul estimează un impact asupra bugetului din 2016 de 5,17 miliarde lei.

Pe de altă parte, măsurile de relaxare fiscală vor stimula creşterea economică, în special anul viitor.

"Am revizuit estimările de creştere economică la 4,1% pentru 2016, de la 2,9% anterior, şi de la 3,1% la 3,3% pentru 2015", se arată în nota ING.

Analiştii ING estimează că BNR va menţine dobânda de politică monetară la 2% până la finele anului viitor, întrucât va considera deflaţia rezultată din scăderea TVA ca fiind temporară, dar va mai îngusta coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară înainte să înăsprească, începând cu anul viitor, controlul asupra lichidităţii de pe piaţa interbancară.

Potrivit Băncii Transilvania, scăderea TVA va contribui la ajustarea preţurilor alimentelor şi la atenuarea evaziunii fiscale, însă economiştii băncii avertizează că măsura ar putea avea un impact mai puternic în economia reală decât cel estimat dacă se va reflecta asupra cererii de bunuri şi servicii realizate în România şi mai puţin asupra importurilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ING BANK,
INFLAŢIE,
TVA
/actualitate/ing-estimeaza-o-rata-a-inflatiei-de-minus-0-3-in-decembrie-dupa-reducerea-tva-la-alimente-14113104
14113104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.