Încă o bancă americană are probleme pe Wall Street: acţiunile PacWest Bancorp se prăbuşeşc cu 50%. Undă de şoc pentru întreg sectorul bancar american. În calcul este luată chiar vânzarea băncii

Autor: Liviu Popescu Postat la 04 mai 2023 24 afişări

Încă o bancă americană are probleme pe Wall Street: acţiunile PacWest Bancorp se prăbuşeşc cu 50%. Undă de şoc pentru întreg sectorul bancar american. În calcul este luată chiar vânzarea băncii

Banca americană PacWest, cu 41 mld dolari active, a spus că a fost abordată de potenţiali parteneri şi investitori şi că analizează opţiunile strategice, în timp ce creditorul californian care se clatină a devenit cea mai recentă bancă americană de dimensiuni medii care a căutat un colac de salvare financiară, pe fondul celor mai grave turbulenţe din industrie din 2008 încoace, scrie publicaţia Financial Times.

Banca a precizat într-o declaraţie că analizează "toate opţiunile pentru a maximiza valoarea pentru acţionari", după ce acţiunile sale s-au prăbuşit miercuri cu 50% în urma tranzacţiilor după orele de tranzacţionare (after-hours). Acţiunile au scăzut de la 7,3 dolari la 3 dolari şi la o capitalizare de circa 350 mil. dolari. La începutul lui 2023 acţiunile se tranzacţionau la 23 de dolari.

Anterior, două persoane informate despre acest subiect au declarat că banca a însărcinat banca de investiţii Piper Sandler să o ajute să exploreze opţiunile strategice, inclusiv o vânzare. Nu a fost iniţiat încă niciun proces formal de vânzare, iar banca a luat în considerare, de asemenea, posibilitatea de a strânge capital nou, au spus persoanele respective.

Decizia PacWest de a căuta un cumpărător sau un nou capital, care a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg, vine la câteva zile după ce Federal Deposit Insurance Corporation a pus sechestru pe First Republic şi a vândut depozitele şi activele sale către JPMorgan Chase.

Ea vine la şase săptămâni după ce PacWest a declarat că şi-a consolidat accesul la numerar prin obţinerea a 1,4 miliarde de dolari prin intermediul unei facilităţi de împrumut de la firma de investiţii Atlas SP Partners, susţinută de Apollo.

Acţiunile Western Alliance, care a devenit, de asemenea, un subiect de nelinişte pentru investitori în urma confiscării a trei bănci de către autorităţile de reglementare americane începând cu luna martie, au scăzut cu peste un sfert în urma tranzacţiilor după orele de tranzacţionare. Zions Bancorp şi Comerica au scăzut cu aproximativ 10 procente.

Ca şi alte bănci regionale, PacWest a atras atenţia în mod negativ din cauza asemănărilor cu Silicon Valley Bank, care s-a prăbuşit în martie. Printre acestea se numără legăturile cu comunitatea tehnologică, cantităţi mari de depozite neasigurate şi pierderi pe hârtie în portofoliul său de titluri de valoare.

Cu sediul în Beverly Hills, PacWest a raportat la sfârşitul lunii trecute că a pierdut peste 5 miliarde de dolari în depozite în primul trimestru, dar a declarat că a stopat ieşirile şi a primit intrări de peste 1 miliard de dolari din martie.

Într-o actualizare de miercuri, a declarat că depozitele totale erau de 28 de miliarde de dolari la 2 mai, ceea ce îl face semnificativ mai mic decât SVB sau First Republic. "Numerarul nostru şi lichidităţile disponibile rămân solide", a precizat banca.​

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca,
actiuni,
americana

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.