În interiorul unei ferme de păsări care a îngrozit o ţară întreagă. Au fost descoperite cadavre în stare de putrefacţie care stăteau peste ouăle ce aveau să fie trimise în supermarketuri

Autor: Andra Stroe Postat la 28 ianuarie 2020 18623 afişări

În interiorul unei ferme de păsări care a îngrozit o ţară întreagă. Au fost descoperite cadavre în stare de putrefacţie care stăteau peste ouăle ce aveau să fie trimise în supermarketuri

Unei ferme de pui care aproviziona o serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie cu ouă „free range”, de la găini crescute „în libertate”, i s-a suspendat licenţa de către RSPCA (societatea regală pentru prevenirea cruzimii faţă de animale) după ce inspectorii instituţiei au găsit cadavre în stare de putrefacţie, găini sângerânde şi condiţii mizere, scriu cei de la Daily Mail. Aceştia au intervenit la ferma Hoads din Hastings, East Sussex, după ce au fost şocaţi să descopere toate cele de mai sus. 

O serie de supermarketuri printre care Tesco, Sainsbury's, Asda şi Morrisons vindeau ouă free range cu preţul de 2 lire/cutia de şase bucăţi. Reprezentanţii Tesco au declarat că sunt profund tulburaţi de imaginile din interiorul fermei şi că vor stopa vânzarea ouălelor provenite de la respectiva unitate până nu va fi încheiată investigaţia. Sainsbury a declarat, de asemenea, că va stopa orice altă nouă comandă.

În jur de 150 de activişti dintr-o grupare pentru apărarea drepturilor animalelor din Brighton,Direct Action Everywhere (DxE), a luat cu asalt ferma luni dimineaţă, după ce a publicat un videoclip cu condiţiile acolo şi a cerut autorităţilor să intervină. Activiştii s-au aşezat în cuştile în care erau ţinuţi puii, purtând echipament de protecţie, şi au fost filmaţi ulterior transportând 50 de păsări din fermă, care au fost ulterior pozate în noile locuinţe, fotografiile fiind încărcate pe reţelele sociale. Filmarea condiţiilor sumbre din cadrul fermei a fost surprinsă de activiştii DxE în timpul unei anchete de şase luni, care a implicat mai multe vizite.

Un videoclip şocant de şapte minute publicat de grup prezenta cadavre de păsări parţial descompuse aruncate pe podelele hambarelor sau pe rafturi, spaţii mizere în care erau ţinuţi puii şi găini pline de sânge care erau folosite pentru a depune ouă. Fotografiile înfăţişează de asemenea o găină cu dificultăţi de mers, alta cu faţa deformată şi o a treia cu un picior răsucit.

RSPCA Assured, care supraveghează certificarea fermelor care vând free range a luat decizia de a suspenda activitatea fermei, declarând: „Suntem şocaţi şi îngroziţi de această înregistrare şi înţelegem de ce oamenii sunt supăraţi. Orice acuzaţii privind probleme de bunăstare din fermele certificate RSPCA Assured sunt luate extrem de în serios, motiv pentru care am suspendat acreditarea fermei în timp ce investigăm urgent problema.”

GALERIE FOTO

RSPCA a declarat este „foarte îngrijorată” cu privire la Hoads Farm după vizionarea materialelor video. „În orice fermă, este important ca orice animal bolnav sau rănit să primească atenţie rapid şi, în cazul în care o pasăre moare, corpul să îi fie îndepărtat imediat. Am încuraja pe oricine este îngrijorat cu privire la suferinţa animalelor să ne raporteze imediat, pentru a putea lua măsuri rapid.”

Descriind vizita la fermă, purtătorul de cuvânt al DxE a povestit că într-o noapte au găsit o găină înghesuită într-un colt, tremurând şi neputând să se deplaseze. „Avea capul însângerat, era clar că suferă, că e în stare de şoc şi că nu a primit nicio îngrijire medicală.” DxE a adăugat că de fiecare dată când au mers la fermă au găsit „grămezi de păsări moarte în pasarelele de acces, printre găinile vii”, dar şi găini pline de sânge, vizibil infectate. Poliţiştii au ajuns la 30 de minute după ce activiştii au protestat la Hoads Farm dar, potrivit protestatarilor, nu au intervenit.

Hoads Farm a declarat pentru BBC că standardele sale respectă atât legislaţia UE, cât şi pe cele stabilite de RSPCA Assured şi BEIC Lion standard. Un purtător de cuvânt a spus că i-au invitat pe cei de la RSPCA să viziteze ferma şi să confirme respectarea standardelor de necesare pentru vânzarea de ouă free range. Ei au adăugat că un veterinar a fost la faţa locului luni după-amiază şi a spus că nu sunt probleme.

„(Acest material) nu reflectă în niciun fel fermele noastre şi / sau bunăstarea găinilor noastre”, a adăugat el. „Toate unităţile primesc vizite de rutină din partea organisme independente, atât anunţate cât şi neanunţate pentru a se asigura că standardele sunt menţinute. Un purtător de cuvânt al Tesco a declarat: „Sunt imagini profund deranjante şi inacceptabile. Ne aşteptăm ca toate mărcile vândute la Tesco să respecte standardele înalte de bunăstare a animalelor." La rândul lor, reprezentanţii Sainsbury au spus: „Bunăstarea animalelor este extrem de importantă şi investigăm aceste acuzaţii.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ferma,
animale,
conditii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.