Imobiliarele, construcţiile, farma şi transporturile sunt domeniile cele mai expuse riscului de insolvenţă în 2015

Autor: Ioana Matei Postat la 28 ianuarie 2015 240 afişări

Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor care deţin active de peste 1,5 milioane euro centralizate de specialiştii CITR Group, un total de aproximativ 9000 de companii se află în dificultate sau stare de insolvenţă iminentă. Dintre acestea, 3158 activează în domeniile real estate, construcţii, farma sau transporturi. Astfel, 35% din totalul companiilor de impact din România care au o situaţie financiară delicată operează într-unul dintre aceste sectoare de activitate.

Imobiliarele, construcţiile, farma şi transporturile sunt domeniile cele mai expuse riscului de insolvenţă în 2015

Dacă domeniul farmaceutic şi cel al transporturilor sunt o tendinţă nouă în categoria companiilor cu risc de insolvenţă, imobiliarele şi construcţiile sunt arii de activitate în topul insolvenţelor încă de la începutul crizei economice. Aproape 22% din totalul companiilor de impact din real estate au probleme de lichiditate, însumând aproape 2000 de companii cu active de peste 1,5 milioane de euro. În construcţii, numărul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confruntă cu dificultăţi financiare este aproximativ 650, generând pierderi anuale de peste 200.000.000 euro.

”Vom avea în continuare un număr ridicat de insolvenţe în rândul dezvoltatorilor imobiliari şi al companiilor de construcţii, după cum arată bilanţurile acestora cu marje de profitabilitate foarte scăzute sau chiar inexistente în unele cazuri. Astfel de situaţii sunt asociate de cele mai multe ori cu un nivel ridicat de îndatorare, ceea ce ne împinge să credem că pentru companiile cu asemenea probleme soluţia în anul 2015 va fi procedura insolvenţei sau, acolo unde situaţia permite încă, măsuri de restructurare în afara insolvenţei. Este însă important ca mediul de afaceri să înţeleagă corect şi să apeleze doar în cazurile de necesitate la procedura insolvenţei. De aceea insistăm către aceştia să îşi urmărească atent evoluţia situaţiei financiare şi să discute cu un specialist din timp, pentru a putea lua măsuri sănătoase şi eficiente” a declarat Andreea Cionca-Anghelof, asociat coordonator al CITR, parte a CITR Group.

Anul 2015 va aduce şi elemente de noutate în ceea ce priveşte sectoarele cu risc ridicat de insolvenţă, în domeniul transporturilor şi cel farmaceutic. În ceea ce priveşte transporturile, aici este de aşteptat ca asimilarea diurnelor acordate şoferilor cu drepturile salariale şi taxarea retroactivă a acestora să genereze un val semnificativ de insolvenţe în societăţilor care activează în sectorul transporturi. Dintre companiile de impact din acest domeniu aproape 350 se confruntă cu dificultăţi financiare majore, generând astfel pierderi anuale de peste 65.000.000 euro.

Domeniul farma este o surpriză prin prisma faptului că volumele înregistrează creşteri constante în ultimii 3 ani. Cu toate acestea, în multe cazuri durata medie de încasare a creanţelor depăşeşte 300 zile. Lipsa lichidităţii generează o creştere constantă a îndatorării, ceea ce poate aduce în discuţie insolvenţa anumitor lanţuri de farmacii sau chiar a unor distribuitori de produse farmaceutice. Raportându-ne la categoria companiilor de impact, în acest sector putem determina un grad de îndatorare mediu de peste 100%, cu pierderi anuale de aproximativ 55.000.000 euro.

Cu toate că ne aşteptăm la o scădere globală a numărului efectiv de insolvenţe în România în 2015, raportat la dimensiunea şi impactul acestora trendul va rămâne însă constant cu cel din 2014, iar domeniile cele mai expuse riscului de insolvenţă în acest an rămân construcţiile şi imobiliarele, cărora li se adaugă noi sectoare care denotă fragilitate economică – transporturile şi industria farmaceutică.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/imobiliarele-constructiile-farma-si-transporturile-sunt-domeniile-cele-mai-expuse-riscului-de-insolventa-in-2015-13790394
13790394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.