Hunedoara: Activitatea de producţie la mina Petrila va fi oprită la sfârşitul lunii octombrie

Autor: Szasz Jutka, Liliana Iedu Postat la 22 octombrie 2015 75 afişări

Activitatea de producţie la mina Petrila, din judeţul Hunedoara, va fi oprită la sfârşitul lunii octombrie, conform unor angajamente internaţionale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizaţi, restul urmând să fie redistribuiţi la minele Uricani şi Paroşeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul general al Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului SA, Aurel Anghel, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că societatea s-a înfiinţat în 2012 ca urmare a deciziei 787 a Uniunii Europene şi în acea decizie este stipulat faptul că mina Petrila se va închide în 2015.

"Societatea Naţională de Închideri Mine s-a înfiinţat ca urmare a deciziei 787 a Uniunii Europene cu privire la minele necompetitive care beneficiază de un ajutor de stat pentru închiderea lor şi care în mare parte este rupt în două. Şi anume, pentru activitatea de producţie, până în 2018, şi pentru o formă de protecţie socială, respectiv plăţi compensatorii, gratuităţi, activităţi de demolare şi ecologizare. Această societate a luat fiinţă în noiembrie 2012 şi în acea decizie a UE este stipulat că Petrila se va închide în 2015 activitatea de extracţie cărbune, urmând ca tot anul 2016 să se execute doar lucrări de suprafaţă, de demolare şi ecologizare a minei Petrila. Minele Uricani şi Paroşeni vor funcţiona cu producţie până în anul 2017 şi în anul 2018 se vor finaliza lucrările de suprafaţă de demolări şi ecologizări", a declarat Anghel.

El a afirmat că activitatea de producţie la mina Petrila va fi oprită în 30 octombrie.

"Noi, privind angajamentele internaţionale luate, facem raportări la Uniunea Europeană la sfârşitul fiecărui an. Acum suntem la zi cu activitatea şi, aşa cum era stipulat, mina Petrila îşi închide activitatea în 2015, mai precis activitatea de extracţie cărbune în 30 octombrie a.c., schimbul 4, urmând ca în cele două luni, personalul existent la Petrila să efectueze în subteran lucrări specifice de închidere a tuturor zonelor şi galeriilor de acces în mina Petrila. Urmează ca personalul rămas la data de 31 decembrie să fie transferat către cele două sucursale ale noastre, respectiv mina Uricani şi mina Paroşeni, astfel încât să putem respecta şi acolo planul de închidere al UE şi să asigurăm securitatea lucrătorilor care lucrează în cele două mine", a spus Anghel.

Potrivit sursei citate, în total, la cele trei mine: Petrila, Paroşeni şi Uricani sunt angajate 1.450 de persoane, dintre care 250 de persoane vor fi disponibilizate până la sfârşitul anului.

La Petrila, sunt în prezent 350 de angajaţi, dintre care o sută vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul acestui an.

"Urmează ca cei 250 de angajaţi de la Petrila care rămân după ce se termină perioada de disponibilizări să fie redistribuiţi către celelalte două sucursale, să acopere golurile care rămân din ce pleacă de acolo. Mă refer la minele Paroşeni şi Uricani", a mai spus Anghel.

 

Potrivit acestuia, utilajele de la Petrila care mai pot fi folosite vor fi transferate ori la Uricani şi Paroşeni, ori la Complexul Energetic Hunedoara.

"Utilajele, tot ce putem refolosi noi, vor fi transferate către mina Paroşeni, respectiv Uricani şi tot ce este bun şi nu mai putem utiliza, ne-am înţeles cu Complexul Energetic Hunedoara să găsim forma legală să le transferăm pentru că ei mai au patru mine care mai sunt viabile în cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi care nu sunt într-un plan de închidere şi care funcţionează pe termen mai lung", a explicat Aurel Anghel.

În ceea ce priveşte clădirile minei Petrila, acestea, în număr de şapte, sunt în proces de expertiză la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice.

Guvernul va aloca în acest an un ajutor de stat în valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentu închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi ea fost aprobat de Comisia Europeană în 2012.

Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani deţine şapte unităţi de producţie de cărbune, Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.

Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani. Termenul final pentru închiderea acestora este 2018.

Minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni au fost incluse în 2012 într-o nouă companie, denumită Complexul Energetic Hunedoara, alături de termocentralele Deva şi Paroşeni.

Suma totală va fi defalcată pentru huila energetică livrată de minele în proces de închidere definitivă, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente producţiei curente, respectiv pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, cărora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor excepţionale nelegate de producţia curentă, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre a guvernului.

De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizată pentru plăţi compensatorii, în timp ce pentru lucrările de închidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei.

Pentru facilităţi pentru pensionari şi reconversia profesională a angajaţilor nu au fost alocate fonduri, se arată în nota de fundamentare.

Comisia Europeană a autorizat România, în 2012, să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de CNH pentru perioada 2011-2018.

Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale, privind reducerea arieratelor CNH, în noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului Petroşani, care va gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive.

Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară provenit din terţe state.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MINĂ,
ÎNCHIDERE,
/actualitate/hunedoara-activitatea-de-productie-la-mina-petrila-va-fi-oprita-la-sfarsitul-lunii-octombrie-14858930
14858930
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.