Guvernul a prelungit perioada de limitare a adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni şi a introdus pe listă încă şapte categorii de produse

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 octombrie 2023 28 afişări

Guvernul a prelungit perioada de limitare a adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni şi a introdus pe listă încă şapte categorii de produse

Guvernul a prelungit perioada de limitare a adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni şi a introdus pe listă încă şapte categorii de produse, de la 14 la 21, printr-o ordonantă de urgentă aprobată vineri.

”Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele aşteptate. Am oprit creşterea excesivă a preţurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanţiale de preţ. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii şi mici”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în deschiderea şedintei de Guvern.

Astfel, Guvernul a introdus o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită care sunt importate vrac şi care nu sunt procesate în România.

”Acest guvern nu poate susţine practica speculativă a unora, de a importa ieftin şi a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a mai spus Ciolacu.

Lista alimentelor cu adaosuri comerciale plafonate:

 pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi;

► lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime,1 l;

► brânză telemea de vacă vrac;

► iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, max. 200 gr.;

► făină albă de grâu „000“ 1 kg;

► mălai 1 kg;

► ouă găină calibru M 10 buc.;

► ulei de floarea-soarelui 1 l;

► carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;

► carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc;

► legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;

► fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă;

► cartofi proaspeţi albi vrac;

► zahăr alb tos 1 kg.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
alimente,
carne,
introducere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.