Grzegorz Konieczny, Fondul Proprietatea: Bursa din Romania functioneaza inca pe principiul unui cazinou

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 mai 2011 36 afişări

Piata de capital din Romania functioneaza inca pe principiul unui cazinou, in care listarile importante sunt rare, iar pachetele oferite la vanzare sunt mici, stimuland interesul de moment al investitorilor pentru castiguri pe termen scurt, a declarat Grzegorz Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea si vicepresedinte al Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul.

Ultima listare importanta la Bursa de Valori a fost cea a Transgaz, in 2007, cand au fost scoase la vanzare 10% din actiuni. Prin comparatie, pe o piata dezvoltata, cum este cea din Polonia, de pilda, exista un aflux constant de actiuni la bursa, pachetele disponibile la tranzactionare sunt mai consistente, iar nivelul de educatie al investitorilor este altul, a spus Konieczny, in cadrul evenimentului "MEET THE CEO", organizat marti de BUSINESS Magazin.

"Noi incercam sa convingem Guvernul ca poate avea in continuare influenta intr-o companie si daca detine mai putin de 50% din actiuni, chiar si 25%", a continuat managerul Fondului Proprietatea, exemplificand din nou cu cazul Poloniei, unde exista companii mari listate unde majoritatea actiunilor sunt detinute de investitori straini - fonduri de investitii straine sau chiar fonduri cu grad ridicat de risc, fara ca aceasta sa impiedice statul sa-si exercite influenta in actionariat.

Pentru acest an, autoritatile si FMI au facut cunoscut ca este in pregatire scoaterea pe bursa a unor pachete minoritare din Petrom (aproape 10%), Transelectrica, Transgaz si Romgaz (cate 15%), respectiv Nuclearelectrica si Hidroelectrica (pachete minoritare, dar mai mult de 10%).

"Guvernul nu e cel mai bun proprietar", afirma Konieczny, recunoscand insa ca in cazuri de genul crizei financiare din 2008, cand statele au salvat companii private, si managerii privati se pot insela, "fiind uneori prea increzatori in capacitatile lor manageriale". "In medie insa, managerii privati sunt mai eficienti", a adaugat oficialul Franklin Templeton.

Grzegorz Konieczny a fost invitatul celui de-al 12-lea eveniment din seria "MEET THE CEO" organizat lunar de BUSINESS Magazin. "MEET THE CEO" reprezinta un eveniment in cadru restrans, care faciliteaza participantilor dialogul cu cei mai importanti manageri de pe piata romaneasca.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/grzegorz-konieczny-fondul-proprietatea-bursa-din-romania-functioneaza-inca-pe-principiul-unui-cazinou-8271488
8271488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.