Gorghiu: Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă pentru o infracţiune asimilată celei de evadare

Autor: Cosmin Pirv Postat la 27 noiembrie 2023 22 afişări

Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare, conform unui proiect dezbătut luni de Camera Deputaţilor.

Gorghiu: Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă pentru o infracţiune asimilată celei de evadare

Proiectul de lege privind evadarea iniţiat de Ministerul Justiţiei a fost dezbătut luni de Camera Deputaţilor, cameră decizională.

„După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. O lege bună, necesară, susţinută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnaţi găsesc diferite tertipuri pentru a nu-şi executa pedepsele în penitenciarele din România”, susţine Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

Aceasta spune că e frustrant să vezi cum unii încercă să scape de pedeapsă dată de o instanţă din ţară.

„Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheş. Pentru că mulţi m-aţi întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheş, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, adaugă Alina Gorghiu.

Ea mai precizează că Ministerul Justiţiei toate eforturile pentru a-i aduce pe fugari înapoi în România.

„Îmi doresc ca toate instituţiile statului să se implice, în limita competenţelor legale, în acest efort. Cooperarea judiciară internaţională în materie penală este esenţială în activitatea Ministerului Justiţiei, mai ales în procedurile de extrădare/executare a mandatelor europene de arestare”, spune ministrul Justiţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alina gorghiu,
proiect,
fugari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.