Germania îşi va intensifica planurile de reducere a dependenţei de gazul rusesc

Autor: Dorin Oancea Postat la 27 februarie 2022 109 afişări

Germania îşi va intensifica planurile de reducere a dependenţei de gazul rusesc

Germania va construi două terminale de gaz natural lichefiat (GNL) şi îşi va spori rezervele de gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de gazul rusesc după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz, cconform Reuters.

"Vom face mai mult pentru a asigura aprovizionarea sigură cu energie a ţării noastre", a declarat el în faţa parlamentarilor într-o sesiune specială a Bundestagului convocată pentru a aborda criza din Ucraina.

"Trebuie să schimbăm cursul pentru a depăşi dependenţa noastră de importurile de la furnizori individuali de energie."

Germania a fost presată de alte naţiuni occidentale să devină mai puţin dependentă de gazul rusesc, dar planurile sale de a elimina treptat centralele pe cărbune până în 2030 şi de a-şi închide centralele nucleare i-au lăsat puţine opţiuni.

La începutul acestei săptămâni, Germania a oprit proiectul de gazoduct Nord Stream 2 din Marea Baltică, în valoare de 11 miliarde de dolari, ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

De atunci, Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a determinat Occidentul să aplice noi sancţiuni Moscovei şi a făcut ca problema aprovizionării cu energie să devină şi mai presantă.

"Evenimentele din ultimele zile ne-au arătat că o politică energetică responsabilă şi orientată spre viitor este decisivă nu numai pentru economia noastră şi pentru mediu. Este, de asemenea, decisivă pentru securitatea noastră", a declarat Scholz duminică.

Cu cât mai repede Germania poate extinde producţia de energie regenerabilă, cu atât mai bine, a spus el.

În plus, Germania va creşte volumul de gaze naturale din instalaţiile sale de stocare cu 2 miliarde de metri cubi (bcm) prin intermediul unor opţiuni pe termen lung şi va cumpăra gaze naturale suplimentare de pe pieţele mondiale în coordonare cu Uniunea Europeană, a spus el.

Germania are 24 de miliarde de metri cubi de depozite subterane de stocare a gazelor, care sunt în prezent pline în proporţie de aproximativ 30%, potrivit datelor grupului industrial Gas Infrastructure Europe.

Scholz a mai spus duminică că Germania va construi rapid două terminale de GNL, la Brunsbuettel şi Wilhelmshaven.

El şi-a semnalat sprijinul pentru construcţia de terminale GNL atunci când era ministru de finanţe şi vicecancelar în guvernul anterior, dar s-au făcut puţine progrese.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
gaze,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.