Gabriel Attal devine la doar 34 de ani cel mai tânăr premier din istoria Franţei. În ciuda vârstei politicianul are o lungă experienţă administrativă. Macron: „Sunt mândru că am crescut noi talente”

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 09 ianuarie 2024 34 afişări

Gabriel Attal devine la doar 34 de ani cel mai tânăr premier din istoria Franţei. În ciuda vârstei politicianul are o lungă experienţă administrativă. Macron: „Sunt mândru că am crescut noi talente”

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a ales pe Gabriel Attal, actual ministru al educaţiei, pentru postul postul de premier, scrie Politico.

„Preşedintele Republicii Franceze l-a numit pe Gabriel Attal în funcţia de prim-ministru, însărcinându-l să formeze un nou cabinet”, se arată în comunicatul de presă emis de instituţia prezidenţială.

Politicianul în vârstă de 34 de ani devine cel tânăr premier din istoria Franţei şi primul care se declară în mod deschis gay.

Gabriel Attal a părăsit partidul Socialist în 2016 pentru a se alătura pariului politic făcut de Macron. A fost ales în parlament în anul 2017 fiind numit după un an în funcţia de secretar pentru tineret, devenind cel mai tânăr membru al guvernului de la fondarea celei de-a cincea republici franceze.

Deşi tânăr experienţa politică a lui Attal este una vastă. Acesta a mai ocupat funcţia de purtător de cuvânt al guvernului, devenind mai apoi ministru de finanţe, iar din luna iulie ministru al educaţiei, fiind acum numit în fruntea guvernului.

În calitatea sa de ministru al educaţiei a interzis abaya în şcolile publice, o rochie lungă purtată de femeile musulmane.

Attal a vorbit în mod public despre viaţa sa personală şi copilărie deplângând actele de bullying şi homofobie la care a fost supus în timpul liceului.

„Când l-am numit ministru al educaţiei ştiam că are curajul şi energia potrivită pentru această funcţie”, a declarat Macron într-un interviu din decembrie. „Sunt mândru că am crescut noi talente”.

Cum au relatat marile ziare franceze vestea:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.