Francul elveţian s-a depreciat faţă de euro pe parcursul nopţii, în timp ce leul s-a întărit uşor

Autor: Marius Oncu Postat la 27 ianuarie 2015 59 afişări

Francul elveţian s-a depreciat pe parcursul nopţii în raport cu euro pe pieţele externe şi rămâne sub paritate, cu un curs calculat la aproximativ 4,4 lei, în timp ce leul s-a întărit uşor în faţa euro, pe volume reduse în piaţa interbancară locală.

În jurul orei 10:00, euro era cotat pe piaţa interbancară locală la 4,472 - 4,474 lei, în scădere uşoară de la 4,4746 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de luni.

La aceeaşi oră, francul elveţian era cotat la 0,9849 euro în scădere cu numai 0,1% faţă de ultimele tranzacţii ale zilei precedente, perfectate pe pieţele internaţionale luni noaptea, după închiderea pieţei locale. Francul elveţian era cotat luni spre finalul zilei în depreciere cu 2,1% în raport cu euro, la 0,993 euro/franc, nivel care indica un curs de 4,4433 lei/franc.

Cotaţia actuală a francului implică un curs de 4,4054 lei/franc.

Dolarul a înregistrat o evoluţie mai stabilă pe parcursul nopţii şi este cotat la 0,889 euro/dolar, cu o depreciere similară, de 0,1%, dar uşor peste nivelul de 0,8881 euro/dolar înregistrat aproape de sfârşitul zilei de luni.

Cursul dolarului de pe pieţele externe şi cotaţia euro din piaţa interbancară internă indică un curs de 3,9765 lei/dolar, foarte aproape de cel calculat luni în jurul orei 16:30, de 3,9739 lei/dolar.

Volumele din piaţa interbancară locală au fost reduse în prima oră de schimburi, la mai puţin de jumătate faţă de media pentru acest interval al zilei.

Schimburile dintre bănci au avut loc între un minim de 4,4739 lei/euro şi un maxim de 4,4750 lei/euro.

Cursul pentru francul elveţian anunţat luni de BNR a scăzut cu 2,1%, de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, în urma deprecierii cu 1,2% a monedei elveţiene la momentul anunţului BNR, coroborată cu un curs mai favorabil al leului în raport cu euro.

Referinţa francului a înregistrat recorduri succesive în aproape toate şedinţele începând de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs de 3,9888 lei/euro, în scădere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar înregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Referinţa euro a coborât de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,4800 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, la 4,6481 lei/euro.

Euro s-a depreciat luni pe pieţele financiare externe până la minimul ultimilor 11 ani în raport cu dolarul, după câştogarea alegerilor din Grecia de către partidul radical de stânga Syriza, însă moneda europeană a revenit în cursul zilei în contextul unei reevaluări a riscurilor de către investitori.

Încrederea din sectorul financiar este susţinuă de programul masiv de achiziţie de obligaţiuni anunţat de Banca Centrală Europeană.

BCE a anunţat joi că va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era aşteptată de pieţele financiare.

Partidul radical de stânga Syriza, care a câştigat alegerile parlamentare de duminică din Grecia, şi formaţiunea de dreapta Grecii Independenţi au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna împreună. Syriza a obţinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, având nevoie doar de două pentru a deţine majoritatea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CURS,
DESCHIDERE,
/actualitate/francul-elvetian-s-a-depreciat-fata-de-euro-pe-parcursul-noptii-in-timp-ce-leul-s-a-intarit-usor-13787833
13787833
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.