François Bloch, care a condus 7 ani BRD-SocGen, a treia bancă mare din România, promovat ca şef al reţelei bancare internaţionale de retail a grupului francez Société Générale pentru regiunea bazinului mediteranean şi Africa

Autor: Claudia Medrega Postat la 05 decembrie 2023 67 afişări

François Bloch, care a condus 7 ani BRD-SocGen, a treia bancă mare din România, promovat ca şef al reţelei bancare internaţionale de retail a grupului francez Société Générale pentru regiunea bazinului mediteranean şi Africa

François Bloch, care are o experienţă de peste trei decenii în cadrul grupului francez Société Générale şi a condus timp de aproximativ 7 ani BRD-SocGen, a treia bancă mare din România, a fost promovat pe poziţia de şef al reţelei bancare internaţionale de retail a grupului francez pentru regiunea bazinului mediteranean şi Africa.

În viziunea grupului francez Société Générale, în România, la BRD, François Bloch a transformat cu succes modelul de operare al băncii pentru a îmbunătăţi profitabilitatea şi eficienţa, a dezvoltat cu succes şi activităţile comerciale şi a accelerat şi lansarea ofertei digitale a BRD ♦ „Experienţa lui în retail şi corporate banking şi cunoştinţele lui aprofundate în managementul filialelor internaţionale ale Société Générale vor fi atuuri majore în noul său rol“, apreciază Société Générale.

François Bloch, care are o experienţă de peste trei decenii în cadrul grupului francez Société Générale şi a condus timp de aproximativ 7 ani BRD-SocGen, a treia bancă mare din România, a fost promovat pe poziţia de şef al reţelei bancare internaţionale de retail a grupului francez pentru regiunea bazinului mediteranean şi Africa.

Din poziţia de head of international retail banking pentru Africa, Mediterranean basin & overseas la Société Générale, el va fi responsabil cu supravegherea activităţilor din această regiune, optimizarea organizaţiei şi creşterea eficienţei acesteia pentru a asigura o profitabilitate durabilă. El se va asigura, de asemenea, că managementul riscurilor şi conformitatea sunt asigurate la cel mai înalt standard, potrivit Société Générale. Alături de echipele de experţi şi angajaţi, François Bloch va fi responsabil pentru modelarea unui model de afaceri simplificat, integrat şi sinergetic prin consolidarea proximităţii între diferitele linii de afaceri ale grupului.

François Bloch s-a alăturat grupului francez Société Générale în urmă cu mai bine de 30 de ani. El a ocupat mai multe poziţii-cheie în cadrul grupului.

Înainte de a prelua în România conducerea BRD-SocGen în 2016 (oficial în 2017) de la Philippe Lhotte, Bloch a lucrat la Rosbank, subsidiara din Rusia a grupului francez Société Générale.

A fost prim-vicepreşedinte al Rosbank în Rusia din 2012 până în 2016, iar ulterior a fost director executiv al BRD în România până în septembrie 2023.

„În ambele ţări, a transformat cu succes modelul de operare al băncii pentru a îmbunătăţi profitabilitatea şi eficienţa şi, de asemenea, a dezvoltat cu succes activităţile comerciale. În România, el a accelerat şi lansarea ofertei digitale a BRD. Experienţa lui în retail şi corporate banking şi cunoştinţele lui aprofundate în managementul filialelor internaţionale ale Société Générale vor fi atuuri majore în noul său rol“, susţine Société Générale.

François Bloch este un bancher cu experienţă internaţională, atât în retail, cât şi în investment banking. Pe lângă România şi Rusia, el a mai lucrat şi în Franţa, Germania, SUA.

Când François Bloch era desemnat să preia în România conducerea BRD ca CEO, banca tocmai pierdea locul 2 ocupat tradiţional o bună perioadă de francezi şi cobora pe poziţia 3 în topul celor mai mari bănci, cu o cotă de piaţă de aproape 13%.  Între timp, BRD s-a menţinut pe podium pe locul 3, în timp ce cota de piaţă după active a subsidiarei din România a grupului francez Société Générale a scăzut spre 10% (în 2022 şi S1/2023), în condiţiile în care banca a mizat doar pe creşterea organică şi nu a făcut achiziţii. Totuşi, activele totale ale BRD s-au majorat din 2016 şi până în 2023 cu aproape 50%, la 74,5 mld. lei, după ce la final de 2022 aveau un plus de 40%. BRD a fost pe profit în fiecare an din 2016 şi până în 2023.

Absolvent al Şcolii Naţionale de Statistică şi Administrare Economică din Paris în 1990, Fran«ois Bloch ezita la început între o carieră în asigurări, ca actuar, şi una în finanţe, ca trader, după cum mărturisea pentru ZF. El şi-a parcurs întreaga carieră în cadrul grupului Société Générale pornind de la poziţiile de broker şi ulterior director al departamentului de brokeraj în cadrul Société Générale, Frankfurt.

De peste tot înveţi câte ceva când eşti CEO, spunea într-un interviu pentru ZF, la final de mandat în România, francezul FranÇois Bloch, 56 de ani, care a condus BRD timp de 7 ani. „În România am trecut prin multe experienţe şi cred că lucrul cel mai important pe care l-am învăţat aici este că trebuie să fii perseverent, să împingi lucrurile înainte dacă eşti convins că ai dreptate, să nu renunţi. Ce mi-a plăcut: românii sunt foarte deschişi, voluntari, adaptabili, creativi, printre cei mai creativi oameni pe care i-am cunoscut. Sunt extrem de ambiţioşi, dornici să demonstreze. Mi-ar plăcea ca această ambiţie să se vadă mai mult în spaţiul public, la nivel de organizare a ţării, la nivel de proiect de ţară şi de viziune pe termen lung“.

Pentru orice CEO, în opinia lui Bloch, principala provocare este adaptarea la context, cunoaşterea aprofundată şi de fineţe, apoi evaluarea corectă şi calibrată a mediului economic şi de business, cunoaşterea şi evaluarea oamenilor cu care lucrează şi cărora trebuie să le delege diferite misiuni. ÑDe asemenea, România este o piaţă în care ai nevoie şi de fler, pe lângă competenţele tehniceî, mai spunea pentru ZF Bloch, cel mai logeviv şef al BRD-SocGen după veteranul Patrick Gelin.

Bloch l-a înlocuit începând din luna noiembrie, în funcţia de Head of International Retail Banking pentru Africa, Mediterranean Basin & Overseas la Société Générale, pe Laurent Goutard, care părăseşte în 2024 grupul Société Générale pentru a urma noi proiecte profesionale şi personale.

„Sunt încântat de numirea lui FranÇois Bloch. Experienţa şi calităţile lui de leadership vor fi esenţiale pentru consolidarea performanţei, integrarea unei culturi a responsabilităţii şi conducerea activităţilor din regiune în conformitate cu cerinţele ESG ale grupului“, a declarat Pierre Palmieri, care a devenit în luna mai 2023 director adjunct al grupului francez Société Générale, unul din marile grupuri financiare din Europa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
François Bloch,
brd,
grup

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.