Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare fond de investiţii din lume, intră la apă: Vehiculul de investiţii a pierdut 34 de miliarde de dolari după ce valoarea tuturor activelor deţinute s-a prăbuşit

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 25 octombrie 2023 461 afişări

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare fond de investiţii din lume, intră la apă: Vehiculul de investiţii a pierdut 34 de miliarde de dolari după ce valoarea tuturor activelor deţinute s-a prăbuşit

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, în valoare de 1.400 de miliarde de dolari, a raportat marţi pierderi de 2,1% în trimestrul al treilea, în condiţiile în care toate clasele de active şi-au pierdut din valoare, scrie CNBC.

Aşa-numitul Government Pension Fund Global a înregistrat o pierdere de 374 de miliarde de coroane norvegiene (34 de miliarde de dolari) în al treilea trimestru, invocând o perioadă de trei luni mai slabă, comparativ cu prima jumătate a anului.

Aceasta survine într-un moment în care piaţa rămâne tensionată pe fondul problmelelor pe termen mai lung legate de mediul economic global.

Rezultatele au fost totuşi cu 0,17 puncte procentuale mai mari decât randamentul indicelui de referinţă al fondului. Fondul a raportat ultima dată o pierdere trimestrială în urmă cu un an.

„Piaţa bursieră a înregistrat un trimestru mai slab în comparaţie cu cele două trimestre anterioare", declaraţie. Au fost în special afectate sectorul tehnologic, industrial şi de consum care au contribuit în mod negativ la randament”, a declarat Trond Grande, director executiv adjunct al Norges Bank Investment Management.

Giganticul fond suveran de investiţii al Norvegiei a fost înfiinţat în anii 1990 pentru a investi surplusul de venituri din sectorul petrolier şi al gazelor naturale al ţării. Până în prezent, fondul a plasat bani în peste 9.200 de companii din 70 de ţări din întreaga lume.

Fondul a raportat o pierdere trimestrială de 3,3% pentru investiţiile sale în proprietăţi imobiliare, în timp ce pierderea din trimestrul al treilea pentru investiţiile sale în infrastructura de energie regenerabilă a fost de 2,4%.

La sfârşitul celui de-al treilea trimestru, acţiunile reprezentau 70,6% din investiţiile fondului, înregistrând o uşoară scădere faţă de trimestrul anterior.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.