Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, susţine că a înregistrat o victorie importantă şi va solicita azil politic în Franţa: Nu iert şi nu uit

Autor: Andrei Ionascu Postat la 20 mai 2017 318 afişări

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va solicita azil politic în Franţa, a anunţat avocatul său, Juan Branco, iar Assange a declarat că a înregistrat o victorie importantă după ce procurorii suedezi au renunţat la ancheta judiciară deschisă împotriva lui pentru viol, notează site-ul France Info.

"Cred că este responsabilitatea Franţei să ia decizia potrivită în această chestiune şi să-i ofere lui Assange azil politic. El vrea să părăsească Ambasada Ecuadorului de la Londra şi să ceară Franţei o decizie corespunzătoare pentru azil, care să-l protejeze de procuratura americană", a spus avocatul.

Potrivit lui Juan Branco, clientul său are motive întemeiate că creadă că va fi extrădat în Statele Unite în momentul în care va părăsi ambasada.

"Au existat ameninţări pentru a-l condamna pe Julian Assange la închisoare pe viaţă, chiar de la Donald Trump acum câteva săptămâni, din pricina activităţilor sale ca jurnalist şi pentru că a dezvăluit scandaluri de corupţie şi crime împotriva umanităţii", a spus Branco.

La începutul anului 2015, Julian Assange a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Franţei de la acea vreme, Francois Hollande, în care a solicitat azil politic. Printre altele, fondatorul WikiLeaks a spus că rămânerea sa în sediul ambasadei, în care se află din 2012, constituie un pericol pentru sănătatea sa fizică şi morală. Ulterior, Palatul Elysee a respins cererea lui Assange.

Tot vineri, Julian Assange a susţinut un discurs din balconul ambasadei Ecuadorului de la Londra. El a spus că decizia Suediei de a renunţa la investigaţia împotriva sa pentru viol este o victorie importantă pentru el şi pentru sistemul ONU privind drepturile omului.

"Astăzi am înregistrat o victorie importantă, dar drumul nu s-a terminat. Războiul adevărat abia începe. Cei şapte ani de chin, de detenţie injustă, nu sunt un lucru pe care îl pot ierta. Este de neconceput că sunt în continuare ameninţat cu arestarea de Marea Britanie dacă părăsesc ambasada. Investigarea inevitabilă a ceea ce s-a întâmplat în acest moment de nedreptate groaznică este o problemă care sper că nu va fi doar despre mine... deoarece realitatea este că detenţia şi extrădarea fără acuzaţii au devenit o trăsătură a Uniunii Europene", a spus Assange.

Fondatorul WikiLeaks a mai anunţat că echipa sa juridică a contactat autorităţile din Marea Britanie pentru a căuta o soluţie privind rezolvarea statutului său.

"Şapte ani fără schimbare, în timp ce copiii mei au crescut fără mine, iar numele meu a fost mânjit. Nu iert şi nu uit", a scris Julian Assange pe contul său de Twitter.

"Sperăm să ne angajăm într-un dialog cu privire la cea mai bună cale de urmat. Într-o anumită măsură, Marea Britanie a fost exploatată de acordul pe care l-a încheiat cu UE, prin care a fost de acord să extrădeze persoane fără acuzaţii. Marea Britanie refuză să confirme sau să nege în acest stadiu dacă a fost emis un mandat de extrădare din partea SUA. Deşi au fost făcute remarci extrem de ameninţătoare în SUA, sunt fericit să mă angajez într-un dialog cu Departamentul american de Justiţie cu privire la ceea ce s-a întâmplat", a spus Assange.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
JULIAN ASSANGE,
FRANŢA,
AZIL POLITIC

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.