Firmele din sectorul suplimentelor alimentare cer Ministerului Sănătăţii să adopte normele de aplicare a Legii suplimentelor alimentare 56/2021, care trebuia publicate de 2 ani

Autor: Roxana Rosu Postat la 31 ianuarie 2024 29 afişări

Firmele din sectorul suplimentelor alimentare cer Ministerului Sănătăţii să adopte normele de aplicare a Legii suplimentelor alimentare 56/2021, care trebuia publicate de 2 ani

Firmele din sectorul suplimentelor alimentare, reunite în Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), cer Ministerului Sănătăţii să adopte cât mai repede Normele de aplicare a Legii suplimentelor alimentare 56/2021 pentru a clarifica modul de implementare, a înlătura neconcordanţele între prevederile legii şi situaţia din piaţă şi a elimina piedicile în activitatea operatorilor din acest domeniu şi efectele negative asupra consumatorilor.  

Potrivit companiei de cercetare Cegedim, piaţa suplimentelor alimentare din România a fost în 2023 de 790 milioane de euro.

PRISA atrage atenţia că au trecut mai mult de doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial (31 martie 2021) şi aceste norme nu au fost adoptate, deşi Ministerul Sănătăţii era obligat să le înainteze şi să fie aprobate până la 1 iunie 2021.  

O consecinţă a acestei legi este că Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului (SNPMAPS) din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucureşti nu a mai notificat suplimentele alimentare ce conţin vitamine/minerale şi botanice sau alte ingrediente, conform legislaţiei anterioare, deşi normele nu au fost publicate.

“Stoparea notificărilor la IBA Bucureşti a creat un flux mai mare de dosare de notificare ce trebuie prelucrate de către Centrele regionale de sănătate publică din Iaşi, Cluj Napoca şi Timisoara, aspect care a determinat prelungirea termenelor de obţinere de către operatori a avizelor pentru punerea pe piaţă a unor produse noi, limitând astfel accesul consumatorilor la suplimente alimentare inovatoare. “ a declarat Gerald Flintoacă-Filip, Secretar general PRISA.

În plus, legea conţine o serie de articole care aduc modificări ce ar trebui implementate prin normele metodologice de aplicare. Companiile care activează pe piaţa suplimentelor alimentare au nevoie de clarificări în ceea ce priveşte avizarea plantelor, publicitatea, dar şi pe alte articole din această lege, astfel încât să fie aplicate corespunzător cu realităţile din piaţă.

“ PRISA apreciază că piaţa suplimentelor alimentare este deja suprareglementată şi susţine că normele europene în domeniu sunt acoperitoare. Spre exemplu, privind comunicarile comerciale, PRISA nu susţine suprareglementarea domeniului şi avizarea publicităţii, asa cum propune Legea de aprobare a OUG 83/2022 care modifică legea 56/2021. Publicitatea suplimentelor alimentare nu este avizată în niciuna din ţările Uniunii Europene şi nici în alte părţi ale lumii.” mai adaugă Gerald Flintoacă-Filip

Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) a fost înfiinţat în anul 2000, iar din 2011 funcţionează ca patronat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
suplimente alimentare,
lege,
piata,
norme

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.