Finanţele vor eliminarea raportării trimestriale de la Bursă. Broker: Acest lucru ar duce la o scădere a încrederii investitorilor, mai ales a celor internaţionali

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 19 ianuarie 2024 24 afişări

Finanţele vor eliminarea raportării trimestriale de la Bursă. Broker: Acest lucru ar duce la o scădere a încrederii investitorilor, mai ales a celor internaţionali

Obligativitatea raportării trimestriale pentru companiile listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti ar putea deveni istorie, ca urmare a unui proiect de modificare a legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, propus de Ministerul Finanţelor Publice.

Astfel, la articolul 61, alineatul 1 din Legea 24/2017 s-ar modifica partea care prevede că emitenţii întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi operatorului de piaţă rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale, fiind înlocuită cu „emitenţii întocmesc, pun la dispoziţia publicului şi transmit A.S.F. şi operatorului de piaţă rapoarte semestriale şi anuale”.

La BVB, raportarea trimestrială este obligatorie doar pentru societăţile prezente pe Piaţa Reglementată, acolo unde se creează majoritatea lichidităţii pe segmentul de acţiuni. Pentru companii listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (piaţa AeRO), acest lucru este doar recomandat, nu obligatoriu.

„O astfel de măsură ar scădea gradul de transparenţă al companiilor pentru investitori, ar duce la o înrăutăţire a guvernanţei corporative, ceea ce s-ar reflecta, în principiu, negativ în preţul acţiunilor, crescând volatilitatea acestuia. Toate acestea duc la o scădere a încrederii investitorilor, mai ales a celor internaţionali”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, pentru ZF.

Pe de altă parte, proiectul indică faptul că articolul 69, care conţine, de asemenea, prevederi legate de raportarea trimestrială, se abrogă. Proiectul a fost pus în dezbatere în decembrie anul trecut.

„Probabil companiile se plâng de volumul de lucru legat de aceste raportări regulate dese, de potenţiale informaţii ce au legătură cu concurenţa. S-ar opune chiar regulamentelor europene care cer o astfel de frecvenţă a raportărilor. Acum, noi vorbim de companiile listate, nu cele nelistate”, continuă brokerul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.