Falcă: Ministerul Economiei blochează "cu rea-voinţă" investiţii de 10 milioane euro la CET Arad

Autor: Adina Oşan, Marian Buga Postat la 09 aprilie 2015 30 afişări

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, acuză Ministerul Economiei că blochează "cu rea-voinţă" investiţii de 10 milioane de euro la CET Arad, bani prevăzuţi din vânzarea certificatelor verzi în cadrul unui proiect aprobat de Guvern şi Comisia Europeană încă din 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Arad, care a avut loc joi, primarul Gheorghe Falcă le-a cerut aleşilor să se gândească la o formă de protest împotriva Guvernului, pentru că Ministerul Economiei "blochează cu rea-voinţă" un proiect de retehnologizare a CET Arad, cu bani prevăzuţi din vânzarea certificatelor verzi.

"Primăria şi CET au reuşit să acceseze aceste investiţii în cadrul unui program aprobat de Guvern şi Comisia Europeană încă din 2012. Lucrările trebuiau să înceapă anul trecut, dar Ministerul Economiei blochează cu rea-voinţă finanţarea", le-a spus primarul consilierilor.

Falcă a explicat că ministerul a solicitat, anul trecut, un studiu de fezabilitate mai complex decât cel trimis tot în 2014, dar cu toate acestea finanţarea nu va fi asigurată nici în 2015.

"Nu ne dau banii nici anul acesta, deşi în 2014 s-a înregistrat chiar şi un excedent la certificatele verzi şi fondurile nu pot fi folosite în alte scopuri. Nu se doreşte să se înceapă programul pe care Aradul se bazează foarte mult. Niciun guvern nu poate scoate CET Arad din acest program, pentru că este aprobat de Comisia Europeană", a adăugat edilul.

Ulterior, Falcă le-a declarat jurnaliştilor că ministerul "nu a invocat nimic pentru blocarea acestui program".

"Este nevoie de un sprijin politic puternic la Bucureşti doar ca ministerul să-şi respecte hotărârea pe care o are. (...) Cred că trebuie să facem un protest la Prefectură, să motivăm această instituţie să mai lucreze şi ea în interesul arădenilor", a spus primarul.

În urmă cu trei ani, Primăria Arad anunţa, printr-un comunicat de presă, că oraşul va beneficia de finanţare pentru retehnologizarea CET, în sumă de aproximativ zece milioane de euro din fondul constituit din vânzarea de certificare verzi.

Potrivit comunicatului, "Arad este singura municipalitate din România al cărei proiect a fost acceptat de Comisia Europeană", iar din lista aprobată de CE mai fac parte investiţii la centralele electrotermice Turceni, Rovinari şi Işalniţa.

Între timp, municipalitatea a investiti 8 milioane de euro în punerea în funcţiune a unui cazan care produce energia termică pe gaz, renunţându-se la cărbune. În a doua etapă, pentru care se aşteaptă finanţarea, se are în vedere retehnologizarea centralei, pentru ca preţul de producţie a energiei termice să scadă de la 31 de euro, la 16 euro gigacaloria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CET,
FALCĂ,
GUVERN
/actualitate/falca-ministerul-economiei-blocheaza-cu-rea-vointa-investitii-de-10-milioane-euro-la-cet-arad-14114837
14114837
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.