EY: Ţiriac, Ghenea şi Anastasiu sunt cei mai cunoscuţi antreprenori români în rândul studenţilor

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 decembrie 2014 878 afişări

Ion Ţiriac este cel mai cunoscut antreprenor român în rândul studenţilor, arată un studiu EY. El este urmat de Marius Ghenea, antreprenor în serie şi business angel, şi Dragoş Anastasiu, proprietar al Eurolines. În cazul antreprenorilor străini, Steve Jobs este devansat ca notorietate de Bill Gates în rândul tinerilor români.

EY: Ţiriac, Ghenea şi Anastasiu sunt cei mai cunoscuţi antreprenori români în rândul studenţilor

Studiul, realizat de EY România în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucureşti, se bazează pe răspunsurile a 765 studenţi, majoritate aflaţi în an terminal la facultăţi cu profil economic.

52% dintre studenţii respondenţi ai studiului Barometrul educaţiei şi culturii antreprenoriale în rândul tinerilor vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, iar 57% ar prefera să fie antreprenori şi nu manageri într-o companie. În acelaşi timp, 56% dintre tineri consideră oportun să devină antreprenori după acumularea de experienţă profesională.

97% dintre tinerii respondenţi sunt dispuşi să muncească din greu pentru a obţine ceea ce îşi doresc, iar 86% sunt dispuşi să îşi asume riscuri în acest sens. De asemenea, majoritatea respondenţilor consideră viziunea ca fiind cea mai importantă calitate a unui antreprenor de succes, urmată de motivaţie, pasiune şi capacitatea de a inova.

38% dintre tinerii studenţi români spun că educaţia şi pregătirea antreprenorială s-au îmbunătăţit într-o oarecare măsură în ultimul an în universitatea lor, iar 48% dintre ei au luat contact cu profesionişti din domeniul studiat în cadrul universităţii. Cu toate acestea, 44% dintre studenţii intervievaţi spun că universitatea pe care o urmează îi pregăteşte într-o măsură medie pentru a deveni antreprenori.

Cele mai importante trei măsuri care ar susţine universitatea în dezvoltarea spiritului antreprenorial în percepţia studenţilor ar fi: simulări de tipul creează şi administrează propria afacere, stagii de practică în companii antreprenoriale şi cursuri de educaţie antreprenorială.

Cele mai importante trei motive pentru a începe propria afacere sunt considerate împlinirea  aspiraţiilor prin punerea în practică a propriilor idei, independenţa şi capacitatea de a fi propriul şef şi perspectiva realizării de venituri din antreprenoriat. În ceea ce priveşte cele mai importante trei obstacole pentru a începe propria afacere, studenţii menţionează: lipsa capitalului de început, teama de eşec şi situaţia economică incertă. În privinţa capitalului, fondurile europene ar reprezenta sursa principală de finanţare a start-up-ului personal.

Cei mai importanţi factori ai succesului în afaceri sunt consideraţi de către tineri:  ideea afacerii, calitatea planului de afaceri şi calitatea reţelei de contacte de business.

Dacă doar 5% dintre antreprenorii români respondenţi în studiul EY Barometrul antreprenoriatului românesc consideră că eşecul în afaceri este în societatea românească perceput ca prilej de învăţare, tinerii studenţi sunt mult mai optimişti. 22% dintre ei consideră eşecul în afaceri o oportunitate bună de a învăţa. Tot tinerii sunt mai optimişti decât antreprenorii consacraţi în privinţa mentalităţilor româneşti: 47% consideră că spiritul antreprenorial este susţinut de mentalităţile şi valorile locale, faţă de doar 35% dintre antreprenori care consideră acelaşi lucru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antreprenori,
tiriac,
ion tiriac,
studenti
/actualitate/ey-tiriac-ghenea-si-anastasiu-sunt-cei-mai-cunoscuti-antreprenori-romani-in-randul-studentilor-13726472
13726472
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.