Exclusiv ZF Corporate. Primele zece fonduri locale deschise de acţiuni, randamente de 23% până la 30% la finele lui noiembrie. OTP AM şi BRD AM, de două ori în top

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 decembrie 2023 82 afişări

Exclusiv ZF Corporate. Primele zece fonduri locale deschise de acţiuni, randamente de 23% până la 30% la finele lui noiembrie. OTP AM şi BRD AM, de două ori în top

Dinamici cuprinse între 57% şi 77% într-o perioadă de trei ani Activele, creşteri de 22% până la 108% de la începutul anului

Cele mai performante fonduri deschise locale de acţiuni le-au livrat investitorilor randamente cuprinse între 23,1% şi 29,8% în perioada cuprinsă între 30 noiembrie 2022 şi 30 noiembrie 2023, arată cele mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

În afară de Erste Asset Management, se regăsesc în clasament toţi ceilalţi manageri de investiţii de pe piaţa locală din top cinci în funcţie de active. Pe de altă parte, BRD AM şi OTP AM apar de două ori în topul fondurilor de acţiuni.

Totodată, şase fonduri depăşesc dinamica de la finele lunii noiembrie a indicelui BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri mutuale, în creştere cu 25,3% în precedente 12 luni. Toate fondurile au înregistrat însă randamente peste inflaţia din ultima lună a toamnei –  6,7%, în coborâre de la 8,1% în octombrie şi 8,8% în septembrie.  

Prima poziţie este deţinută de BT Maxim, administrat de BT Asset Management. Activele s-au majorat cu 31,8% din data de 31 decembrie 2022, de la 192,4 milioane la 253,6 milioane de lei, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la AAF. Fondul este urmat de Raiffeisen Romania Dividend, cu un avans de 28,9%, la active de 289 de milioane de lei, în creştere cu 62,2% de la începutul anului.

ETF BET Patria-TradeVille – primul ETF (exchange traded fund/fond tranzacţionat la bursă) de la BVB – afişează o evoluţie de 27% în ultimul an şi o creştere de 77,1% pe un orizont de 36 de luni, cel mai ridicat din acest interval. De asemenea, fondul administrat de Patria AM înregistrează cea mai mare creştere a activelor, respectiv un plus de 108,3%, la 150,2 milioane de lei.

Imediat în afara podiumului se află Certinvest BET Index, cu o apreciere de 26,5% la 30 noiembrie şi o majorare de 53% a activelor.

„A fost un an foarte bun pentru toată lumea. Cred că aproape toate fondurile din piaţă au randamente pozitive, de la câteva procente la 25-30%. A fost mult mai bun decât ne aşteptam şi se pare că şi începutul de an va fi unul promiţător. Va trebui să vedem ce se întâmplă de la mijlocul anului viitor”, a spus Alexandru Voicu, CEO al Certinvest, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, făcând referire la potenţialele scăderi ale ratelor dobânzilor, care ar putea fi realizate de marile bănci centrale din S2/2024.

Pe poziţia a cincea se află Goldman Sachs Romania Equity, fondul cu cele mai mari active din listă, circa 1,2 miliarde de lei, plus 22%. Randamentul ajunge în acest caz la 26,4%.

OTP Expert, gestionat de OTP AM, avea o creştere de 26,2%, pe active de 27,2 milioane de lei, plus 55%. Două fonduri ale BRD AM urmează apoi cu randamente de 25,3% şi 23,9%, fiind vorba despre BRD Acţiuni Clasa A şi BRD Acţiuni Clasa E. Activele s-au majorat aici cu 50,5%, respectiv 24%.

Topul este completat de Certinvest XT Index, în urcare cu 23,5%, pe active de 1,7 milioane de lei, şi OTP AvantisRO – Clasa L, pe plus cu 23,1%. Activele fondului au urcat cu 38% la 72,4 milioane.

„Fondurile deschise locale au înregistrat în luna noiembrie intrări nete de 297 de milioane de lei (60 de milioane de euro), fiind vizate fondurile reunite sub categoria «alte fonduri» (104,1 milioane de lei), cele de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix (99,6 milioane de lei), cele de acţiuni (59,4 milioane) şi cele diversificate (34,6 milioane), în vreme ce fondurile de randament absolut (-0,5 milioane) au avut ieşiri nete”, spune AAF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fonduri,
actiuni,
randamente,
brd,
deschidere,
otp bank,
top

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.