EUROVISION 2015: România concurează în prima semifinală. Care sunt etapele competiţiei şi până când se pot înscrie piesele

Autor: Departamentul Life Postat la 26 ianuarie 2015 122 afişări

România va concura la ediţia de anul acesta a concursului Eurovision în prima semifinală, care va avea loc pe 19 mai, finala celebrei competiţii urmând să aibă loc pe 23 mai, la Viena, informează eurovision.tv.

Tragerile la sorţi pentru stabilirea ordinii semifinaliştilor au avut loc luni, la primăria din Viena, Austria, unde are loc ediţia de anul acesta a Eurovision, după ce reprezentantul acestei ţări, Conchita Wurst, a câştigat ediţia de anul trecut.

În prima semifinală, de pe 19 mai, vor participa 16 ţări, iar în cea de-a doua, de pe 21 mai, 17 ţări.

Astfel, ordinea concurenţilor din prima semifinală este următoarea: Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

În a doua semifinală, ordinea ţărilor participante este următoarea: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, Elveţia, Azerbaidjan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru şi Suedia.

Înscrierile pentru Selecţia Naţională a Eurovision 2015 au început luni, compozitorii care doresc să înscrie piese în concurs putând să facă acest lucru până pe 8 februarie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de TVR. Piesele pot fi trimise prin poştă sau depuse direct la Registratura TVR (din Calea Dorobanţilor, numărul 191, sector 1, Bucureşti), pe suport CD, cu menţiunea "Pentru Selecţia Naţională Eurovision 2015" înscrisă pe plic, sau electronic, la adresa eurovision@tvr.ro.

Producătorii Selecţiei Naţionale a Eurovision 2015 sunt Iuliana Marciuc şi Bogdan Ghiţulescu, iar Liana Stanciu va fi, pentru al doilea an consecutiv, şefa delegaţiei României la Viena, unde se va desfăşura ediţia de anul acesta a Eurovision.

Preselecţiile naţionale se vor desfăşura pe 9, 10, 11 februarie, când piesele vor fi audiate de juriu, iar, pe 12 februarie, va avea loc conferinţa de presă în care vor fi anunţate cele 12 piese care vor intra în concurs.

Câştigătorul finalei Eurovision România va fi ales pe 8 martie, într-un spectacol transmis în direct de Televiziunea Română.

Mai multe detalii, precum şi Regulamentul oficial al concursului vor putea fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.

Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române a aprobat, în septembrie 2014, participarea României la competiţia Eurovision 2015, în acest sens urmând ca reprezentanţii TVR să încerce să obţină sprijin financiar şi de la Guvern, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din TVR.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa "Miracle", ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EUROVISION,
SEMIFINALE,
ROMÂNIA
/actualitate/eurovision-2015-romania-concureaza-in-prima-semifinala-care-sunt-etapele-competitiei-si-pana-cand-se-pot-inscrie-piesele-13786846
13786846
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.