ESOP: Anul 2018 aduce chirii mai echilibrate pentru birourile noi din principalii poli de business ai Bucureştiului

Autor: Ioana Matei Postat la 13 decembrie 2017 180 afişări

La începutul lui 2018, se observă o apropiere şi mai mare între limitele inferioare ale chiriilor din principalii poli de business ai Capitalei, acolo unde se concentrează cele mai multe clădiri noi de birouri, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă ESOP - CORFAC International.

ESOP: Anul 2018 aduce chirii mai echilibrate pentru birourile noi din principalii poli de business ai Bucureştiului

Potrivit reprezentanţilor comapniei, dacă în urmă cu cinci ani, chiriile spaţiilor de birouri noi, de clasă A din polul de business Barbu Văcărescu - Aviaţiei – Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/mp/lună şi ajungeau la 17 euro/mp/lună, acum încep de la  14,5 euro/mp/lună şi ajung la 17,5 euro/mp/lună, fiind apropiate la limită inferioară de cele din polul de business Orhideea – Grozăveşti - Politehnică, unde chiriile sunt de 13,00-14,5 euro/mp/lună.

În Zona Expoziţiei au fost anunţate în ultimele luni mai multe proiecte de anvergură, astfel încât se conturează un nou pol de business  in zona Expoziţiei – Piaţa Presei Libere, care se poziţionează ca nivel al chiriilor între polul Barbu Văcărescu – Aviaţiei - Dimitrie Pompeiu şi polul Orhideea – Grozăveşti - Politehnică cu valori de 14,5-16,5 euro/mp/lună.

„În 2017, marile proiecte de birouri în construcţie s-au concentrat în principalii poli de birouri din Bucureşti, numărul lor mărindu-se, de la doi, la cinci poli de business. În paralel cu dezvoltarea zonelor din centru-nord şi Victoriei- Aviatorilor, s-a consolidat polul din centru-vest, s-a deschis polul Unirii - Timpuri Noi şi s-a anunţat un nou pol de birouri în zona Expoziţiei – Piaţa Presei Libere.

Clădirile de birouri de clasă A, cu numeroase facilităţi, aflate în lucru în principalii poli de birouri din Bucureşti, vor livra o suprafaţă estimată de peste 600.000 mp în perioada 2018-2021 şi vor atrage marile companii din România, o parte dintre acestea - precum IBM, BCR, ING, Bitdefender, Amazon etc având deja semnate contracte de pre-închiriere.

Chiriile la spaţiile de birouri de clasă A din cei cinci poli de birouri se situează acum la un nivel cuprins între 13 şi 18 euro/mp/lună, in funcţie de zonă şi facilităţile oferite.

Spaţiile de birouri din clădirile existente vor fi eliberate treptat de marii chiriaşi şi vor face loc chiriaşilor de talie medie, cu bugete de 8-12 euro/mp/lună, care vor avea astfel acces la clădiri de birouri de calitate, în locaţii bune”, spune Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting - CORFAC International.

Cele mai importante evenimente ale pieţei de birouri în 2017 au fost inaugurarea primelor faze ale proiectelor Timpuri Noi Square (care a deschis un nou pol de business în Capitală, Unirii-Timpuri Noi) şi The Bridge (care dă startul livrărilor de spaţii de clasă A în zona Orhideea-Grozăveşti-Politehnică).

În 2018-2019, sunt aşteptate mult mai multe livrări de clădiri noi de clasă superioară în toţi cei cinci poli de birouri, cea mai mare activitate urmând a o avea polii din centru-vest şi Expoziţiei.

Printre marile proiecte de birouri care vor livra spaţii noi de birouri de clasă A în 2018-2019 se numără:

-    Campus 6, Bucharest Business Garden, The Bridge II, Orhideea Towers, The Light, AFI Tech Park, în polul de business din Orhideelor – Grozăveşti – Politehnică - Vladimirescu;

-    Equilibrum, Globalworth Campus, Oregon Park în polul de business din Barbu Văcărescu-Aviaţiei-Dimitrie Pompeiu;

-    Expo Business Park, City Rose Park în polul de business din Bd Expoziţiei – Piaţa Presei Libere;

-    Unirii View, Day Tower, Timpuri Noi Square, în polul de business din Unirii – Timpuri Noi

-    The Mark,  D’OR Business Center, în polul de business din Piaţa Victoriei – Charles de Gaulle-Dorobanţi.

„Evoluţia chiriilor în principalii poli de birouri în 2018-2019 va depinde de ritmul livrărilor şi de dinamica creşterii afacerilor sşi a numărului de angajaţi ai marilor companii din Bucureşti. Estimăm că va exista o tendinţă de egalizare a chiriei medii în principalii poli de business din Bucureşti (Orhideelor-Politehnică, Pompeiu-Barbu-Văcărescu, Expoziţiei-Piaţa Presei Libere, Unirii-Timpuri Noi), în care vor fi cele mai multe livrări în următorii doi ani. Considerăm că perioada 2018-2019 reprezintă una dintre cele mai favorabile perioade de după declanşarea crizei financiare din 2008, pentru companiile care doresc să-şi securizeze sedii noi la un raport calitate preţ competitiv, prin semnarea de contracte de pre-închiriere înainte de momentul livrării clădirilor”, completează Alexandru Petrescu

ESOP este o companie de consultanţă imobiliare ce lucrează de 15 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. Începand cu 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International - Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi international. CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în peste 24  in alte  ţări pe plan international. În cifre – peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 mil mp şi evaluate la peste 5,2 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.