Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Alexandra, mi-e milă de tine, dar te încurajez să rămâi antreprenoare!

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 17 decembrie 2023 13731 afişări

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Alexandra, mi-e milă de tine, dar te încurajez să rămâi antreprenoare!

Văzând întrebarea ridicată de o studentă, care are o mică afacere, în faţa unor personalităţi din mediul privat, îndrăznesc să ofer şi eu un alt raspuns, ca antreprenor 100% ''neşlefuit'' de viaţa de corporatist. valabil pentru orice tânăr care vrea să devină antreprenor. 

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF: Cu toţii am acumulat cunoştinţe în cei 20-25-30 de ani, am văzut multe situaţii, am discutat cu mulţi oameni, dar s-ar putea să nu ştim ce să facem dacă am fi în locul unei studente care are un business de spălat covoare!

1. In primii 3 ani de zile uita de weekend, sarbatori legale, vacante sau zile in care stai. In aceasta perioada, in fiecare minut din viata ta trebuie sa te gandesti cum sa duci afacerea mai departe, preferabil la urmatorul nivel. Daca nu dormi e un semn bun, inseamna ca esti pe drumul cel bun. Angajatii sforaie cand tu te gandesti la afacerea ta. Daca iti vin idei atunci cand nu dormi, scoala-te si pune-le pe hartie. In timp pot valora milioane!

2. Daca cumva crezi ca iti trebuie vreo pregatire speciala pentru a fi antreprenor, te inseli. Nu iti recomand sa citesti prea multe carti. Putine si bune. In schimb, iti sugerez sa te trezesti in fiecare zi la 5.30 dimineata, trei luni la rand, si sa faci ce vrei tu, dar sa nu te culci la loc. Daca rezisti si nu ti se pare dificil, esti pe cale sa te obisnuiesti cu concurenta din mediul privat.

3. Cine iti va spune ca ceea ce scrie in carti se poate transpune in practica imediat, vorbeste din...carti. Nimeni nu te poate reprezenta mai bine, cel putin in primii 3 ani de activitate. Nu uita ca unii se scoala la aceeasi ora, ca sa duca o paine acasa copiilor. Tu trebuie sa poti mult mai mult, ca sa ajungi ce ti-ai propus. Antreprenoriatul nu e pentru oricine.

4. Daca esti studenta si crezi ca un director de multinationala, care vrea sa devina tot antreprenor, este mai pregatit decat tine, crede-ma ca nu este. El poate conduce o firma cu zeci de ani de experienta si standarde inalte, dar daca trece in mediul privat se va simti al nimanui si mai in nesiguranta decat tine. Daca nu fura clientii de unde pleaca si nu face ceea ce stie are sanse sa dea faliment mai repede decat tine.

5. Daca vreodata vei simti ca nu mai poti, ca ti s-a urat cu munca, ca nu mai poti, culca-te. A doua zi, dimineata (nu uita de ora 5.30!), spala-te bine pe fata si ia-o de la capat. Fara tenacitate risti sa ajungi ''sclava'' la o multinationala. Acolo vei astepta sfarsitul lunii, dar ai un salariu bunicel, asigurat. Oare asta iti doresti? Risti ca toata viata sa fii frustrata ca nu ai dat tot ceea ce puteai pentru libertatea profesionala si sa fii propriul sef.

6. Sa n-ai incredere in nimeni, decat in tine si numai in tine! Nu tine cont de parerea nimanui. Esti tu cu tine si cu visul tau. Daca ai dat-o-n bara prima data, mai incearca o data. Daca a doua oara ai ratat din nou, ia-o de la capat. Cand ti-e mai greu, mananca numai o paine timp de 3 zile si, daca rezisti, ai sanse sa ramai antreprenoare. Daca nu, orinteaza-te sa fii parte din visul altcuiva si apreciaza-l ca atare.

7. Bucura-te de fiecare banut pe care-l castigi, indiferent cat de mica e suma. Intr-o zi, te vei uita la el ca la un maruntis, dar vei sti intotdeauna valoarea lui si nu vei azvarli cu banii pe lucruri inutile. Asta ii duce pe multi in faliment, indiferent cat de sus au ajuns. ''Leaga sacul cat e plin, pentru ca daca nu-l legi, se goleste cu prima ocazie''.

8. Atunci cand vrei sa angajezi pe cineva, nu pune accent pe CV-ul lui. Incearca sa ghicesti caracterul candidatului si intreaba-l concret ce stie sa faca. Daca se potriveste profilului firmei tale si este compatibil cu feeling-ul tau, ai sanse sa faci treaba cu el. Daca se dovedeste ok, plateste-l bine si respecta-l, altfel pleaca mai departe.

9. Daca deschizi o firma intr-un domeniu in care sunt deja 100 de firme, singurul gand care ar trebui sa te macine este ce trebuie sa faci ca sa ajungi ''Nr 1''. Daca vrei sa fii unul dintre cei 101 jucatori din aceeasi piata, mai bine cauti un post caldut la stat, ca acolo esti exact un numar dintr-o multime de bugetari.

10. Un ultim reper, ca nu indraznesc sa dau sfaturi: uita-te bine in oglinda inainte sa decizi daca vrei sa fii/ ramai antreprenor. Daca nu vezi in tine un dram de nebunie, inconstienta sau...tupeu, lasa-te pagubasa. Antreprenoriatul este o jungla. Acolo supravietuiesc si fac performanta numai cei ''care nu sunt normali''. Poti sa ai noroc, sa fie o conjunctura favorabila, sa fii pe ''val'' un timp, dar daca nu ai pretentii de la tine, performanta vor face altii.

Spor si inspiratie tuturor tinerilor care vor sa scrie istorie in antreprenoriat!

Dragos Dragoteanu este Certified International Property Specialist.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
antreprenori,
incurajare,
refuz,
afaceri,
uitare,
viata,
carti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.