Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: 6 din 10 dezvoltatori sunt în genunchi, iar războiul din Israel toarnă plumb peste preţul locuinţelor. Este timpul să scadă preţurile cu 30% la apartamente astfel încât să se reia tranzacţiile

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 16 octombrie 2023 174 afişări

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: 6 din 10 dezvoltatori sunt în genunchi, iar războiul din Israel toarnă plumb peste preţul locuinţelor. Este timpul să scadă preţurile cu 30% la apartamente astfel încât să se reia tranzacţiile

Date certe.

Numarul de tranzactii s-a redus deja cu 25 % si va continua sa scada. Aviz amatorilor de oportunitati. Niciun razboi nu aduce ceva bun in regiune. Chiar daca nu ne sunt vecini, evreii si arabii sunt mari investitori pe piata imobiliara autohtona si impactul negativ se simte deja. Cand esti chemat la razboi, tu sau membrii familiei, nu cred ca-ti mai sta mintea la investitiile imobiliare din Romania.

Creditarea pe segmentul rezidential sufera enorm si bancile fac deja presiuni pe dezvoltatori sa nu intarzie cu platile. Din discutiile pe care le-am avut personal cu zeci de constructori si antreprenori imobiliari lucrarile se contracta. Numai infrastructura creste, ca de la privat nu (prea) poti sa furi, de la stat nu se simte...

In cazul in care piata imobiliara se va bloca si mai tare, iar razboaiele se extind, muncitorii din constructii se pot reorienta spre tarile unde exista cerere si se plateste mai bine. Occidentul ii asteapta cu bratele deschise!

Multe santiere au pus lacatul pe poarta si unele investitii, mai ales cele mari, sunt amanate pe termen nedefinit. Continua proiectele dezvoltatorii care au capital propriu sau sunt pe ultima suta de metri.

Bancile vor prospera in continuare, pentru ca guvernatorul Isarescu are grija ca profitul lor sa fie inepuizabil si constant. ''Parintele'' sistemul financiar este eroul bancherilor. Cand BNR ofera 6% dobanda pentru banii parcati de banci in siguranta si cursul leu/ euro e stabil, profitul e asigurat si bancherii viseaza color.

''Cash is king'' ramane o expresie adevarata si, in situatii de incertitudini economice, de mare actualitate. Este mai intelept sa fii prevazator in investitii cu risc sporit decat sa-ti risti banii cand mai nimic nu depinde de tine.

Date incerte.

Nu se stie exact cate apartamente sunt locuite in noile complexuri rezidentiale din orasele mari. Din ce vad eu, in multe dintre ele, daca te duci cand se lasa seara, nici macar jumatate nu au luminile aprinse. Asta insemna ca fenomenul speculativ continua si multi investitori individuali asteapta vremuri mai bune sa le vanda in profit. Altii, ca sa nu le fie deteriorate apartamentele, prefera sa nu le inchirieze. Mai au de asteptat!

Nu se stie daca inflatia nu o va lua din nou in sus. Razboiul din Ucraina este responsabil de o parte a inflatiei, iar razboiul din Israel, mai ales daca se va extinde sau va dura, poate pune gaz pe foc. Atentie, Israelul are un impact infinit mai mare la nivel mondial decat Ucraina. Evreii conduc lumea, nu ucrainienii!

Nu se stie cat de profund/ mare va fi impactul negativ al noilor masuri fiscale. In opinia mea, acesta este doar inceputul, intrucat statul va fi nevoit sa recurga la noi masuri, si mai dure, daca nu in 2024 -ca e an electoral, sigur in 2025 - pentru ca nu vor mai avea de ales. 

Nu se stie cum va evolua piata muncii, care are stransa legatura cu piata imobiliara. Daca se vor face concedieri la privat sau -printr-o minune!- si la stat, impactul asupra preturilor locuintelor va fi negativ, intrucat vor fi si mai putine tranzactii incheiate, iar cine va vrea sa vanda va fi nevoit sa lase la pret.

Nu se stie daca bancile vor introduce noul impozit impus de guvern in dobanzile pentru credite. Chiar daca impactul nu va fi mare, 02-03% in plus nu e un procent de neglijat la creditele cu dobanda fixa, in euro.

Nu se stie daca BCE va scadea prea curand dobanda de referinta la euro, care influenteaza direct rata creditelor in euro si fenomenul creditarii pe tot continentul. Razboiul din Orientul Mijlociu nu (prea) ii mai lasa loc de spatiu de manevra. Ramane de vazut, cum se vor alinia ''astrele'' financiare, mai ales ca UE ajuta cu bani Palestina si asta nu e pe placul USA.

Pana acum, Romania a ''jucat'' bine cartea razboiului din Ucraina si sper sa se descurce rezonabil si cu noul razboi al prietenilor nostri, evrei si musulmani, deopotriva. Pacat ca tragediile si conflictul lor lasa urme adanci si in economia tarii noastre, implicit in zona imobiliara.

Dragos Dragoteanu, Certified International Property Specialist

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.