Dosarul Roşia Montană: Acţiunile Gabriel Resources explodează cu 18% pe Bursa de la Toronto după ce au apărut în piaţă informaţii că România va pierde controversatul proces de despăgubire

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 01 februarie 2024 96 afişări

Dosarul Roşia Montană: Acţiunile Gabriel Resources explodează cu 18% pe Bursa de la Toronto după ce au apărut în piaţă informaţii că România va pierde controversatul proces de despăgubire

Acţiunile Gabriel Resources, compania canadiană care deţine proiectul Roşia Montană, creşteau cu 17,8% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi de la Toronto, după o dinamică de relativă stabilitate în ultimele săptămâni. Cu avansul sus menţionat, valoarea de piaţă urca la 550,6 milioane de dolari canadieni, echivalentul a 410 milioane de dolari americani, potrivit Google Finance.

Evoluţia vine după ce, recent, au ieşit la iveală informaţii în presă conform cărora Guvernul de la Bucureşti se aşteaptă ca săptămâna viitoare, până pe 10 februarie, sentinţa în cazul procesului legat de Roşia Montană să fie definitivată, existând posibilitatea ca statul român să piardă în acest dosar, ceea ce ar implica plata unor despăgubiri de minimum 2 miliarde dolari.

Gabriel Resources a cerut despăgubiri la tribunalul internaţional din Washington DC  în valoare de 4 miliarde de dolari din partea României, considerând că interesele ei au fost prejudiciate, dat fiind că autorităţile române nu au permis derularea proiectului.

Dosarul ţine din 1998, când compania canadiană a cumpărat de la omul de afaceri cu origine română Frank Timiş un drept de exploatare a unui zăcământ de aur din Roşia Montană, judeţul Alba.

România ar putea pierde procesul intentat de canadienii de la Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană. Premierul Marcel Ciolacu: Înţeleg că până pe 10 februarie va veni şi o decizie definitivă. Ce spun foştii premieri Victor Ponta şi Dacian Cioloş

Din acţionariatul Gabriel Resources fac parte firma de servicii financiare Tenor Capital Management (cu un pachet de 16,9% din capitalul social), GRAT Holdings  (13%), companie care activează în domeniul  explorării metalelor preţioase, şi fondul de hedging Paulson & Co (12,6%), înfiinţat de miliardarul John Paulson.

12% din acţiuni sunt deţinute de compania de investiţii Kopernik Global Investors, iar 10,8% de fondul de hedging The Baupost Group, conform MarketScreener.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.