Dosarul infracţiunilor informatice cu un prejudiciu de 15 milioane de dolari. Procurorii cer arestarea altor 13 persoane

Autor: Departamentul Social Postat la 27 aprilie 2015 64 afişări

Procurorii DIICOT vor cere, luni, arestarea a 13 persoane, după reţinerea altor şase, în noaptea de duminică spre luni, după ce, anterior, fuseseră reţinuţi alţi şapte suspecţi, în dosarul privind săvârşirea unor infracţiuni informatice, prin care s-a produs un prejudiciu de 15 milioane de dolari.

Cele 13 persoane reţinute pentru 24 de ore vor fi duse la Tribunalul Bucureşti, unde procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) vor cere emiterea unor mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele acestor suspecţi.

Între cei 13 reţinuţi se numără şi fotbalistul de la FC Otopeni Bogdan Ghiceanu.

Pe lângă fotbalistul Bogdan Ghiceanu, în acelaşi dosar mai sunt implicaţi arbitrul de fotbal Ionuţ Chiriac şi luptătorul K1, Marius Ioan Curtas, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.

Luptătorul K1 are calitatea de martor în acest caz, au precizat sursele citate.

De asemenea, în acelaşi dosar mai sunt implicaţi şi doi poliţişti, potrivit unor surse din DIICOT.

Liderii grupării vizate de percheziţiile de duminică investeau banii proveniţi din comiterea infracţiunilor în imobile, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au făcut, duminică, 42 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Bârlad, Bacău, Piteşti, Galaţi şi Constanţa, pentru a destructura un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că în perioada februarie - decembrie 2013, grupul infracţional organizat, format din peste 50 de persoane, cetăţeni români şi străini, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operaţiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15 milioane de dolari, precizează sursa citată.

În activitatea infracţională au fost vizate bănci din SUA şi Oman.

"Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituţii bancare obţinând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporaţii, iar ulterior respectivele date erau inscripţionate pe carduri clonate şi distribuite către alţi membri ai grupării", precizează anchetatorii.

Operaţiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrătoare ale băncilor. Membrii grupării efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor instituţii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia şi România.

"Grupul infracţional a acţionat în acelaşi mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reuşind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituţii bancare din 15 oraşe. Totodată, la data de 20 februarie 2013 a fost retrasă din Japonia de către aceeaşi membrii ai grupării suma de 9.000.000 USD", conform anchetatorilor.

În urma percheziţiilor de duminică, au fost găsite şi ridicate 16 laptopuri şi telefoane mobile folosite în activitatea infracţionala, două kilograme de aur în lingouri, tablouri şi suma de 150.000 de euro.

De asemenea, liderii grupării au investit sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor în bunuri mobile şi imobile asupra cărora se vor institui măsuri asiguratorii, precizează procurorii DIICOT.

La sediul DIICOT Bucureşti au fost aduse, pentru a fi audiate, 25 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PERCHEZIŢII,
CARDURI,
PREJUDICIU
/actualitate/dosarul-infractiunilor-informatice-cu-un-prejudiciu-de-15-milioane-de-dolari-procurorii-cer-arestarea-altor-13-persoane-14161506
14161506
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.