Dispută diplomatică între Rusia şi Belgia pe tema unui presupus raid aerian belgian în Siria

Autor: Mircea Olteanu Postat la 22 octombrie 2016 356 afişări

Rusia şi Belgia sunt agrenate într-o dispută diplomatică după ce Moscova a acuzat forţele aeriene belgiene de efectuarea unui raid aerian care a vizat ţinte civile în Siria, afirmaţie negată vehement de Bruxelles, relatează agenţia de ştiri TASS.

Ministerul rus de Externe l-a convocat vineri pe ambasadorul Belgiei la Moscova în legătură cu acest incident, partea rusă prezentându-i oficialului belgian dovezi care ar indica o presupusă implicare a aeronavelor belgiene în atacul aerian de la Hassajek, în apropiere de Alep.

"În timpul discuţiilor cu acesta (ambasadorul belgian Alex Van Meuwen) adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Vladimir Titov a transmis că Moscova a fost uimită de persistenţa Belgiei în a nega atacul forţelor aeriene belgiene în apropiere de Alep pe data de 18 octombrie şi care s-a soldat cu decesul mai multor civili," se afirmă într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova.

Dovezile prezentate ambasadorului sunt similare cu informaţiile tehnice înmânat ataşatului militar belgian de la Moscova de către Ministerul rus de Apărare.

Pe de altă parte, într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Bruxelles se afirmă că datele de identificare a aeronavelor implicate în atac, oferite de partea rusă, nu corespund cu cele ale avioanelor belgiene.

În aceste condiţii, Belgia aşteaptă "o retragere formală a acuzaţiilor nefondate formulate de partea rusă," se precizează în comunicatul Ministerului belgian al Apărării.

Joi, Rusia solicita explicaţii coaliţiei internaţionale coordonate de SUA în legătură cu raiduri efectuate de avioane belgiene care ar fi produs victime civile în apropiere de oraşul sirian Alep.

Ca reacţie la aceste acuzaţii, Ministerul belgian de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
BELGIA,
RAID AERIAN

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.