De ce dacă muncim mai mult nu înseamnă că muncim mai bine

Autor: Ioana Matei Postat la 30 septembrie 2017 111 afişări

Orele suplimentare de muncă nu înseamnă o productivitate mai mare: potrivit unui studiu realizat de universitatea Stanford, productivitatea începe să scadă după 50 de oră de muncă săptămânal şi se reduce aproape de 0 după 55 de ore.

De ce dacă muncim mai mult nu înseamnă că muncim mai bine

 „Angajaţii care lucrează pentru o perioadă lungă de timp nu doar că sunt obosiţi sau stresaţi, reducându-şi astfel productivitatea, dar creşte şi probabilitatea de erori, accidente şi boli care impun anumite costuri angajatorilor”, spune John Pencavel, autorul studiului.  „Automat un  om fericit lucrează mai bine; când suntem fericiţi, prin serotonină şi alţi hormoni, automat simţit că putem să facem mai multe lucruri, ne asumăm mai multe responsabilităţi, avem poftă de viaţă, energie, creativitate, ave, noi idei, putem să eficientizăm tot ceea ce facem şi să obţinem rezultate mult mai rapid” remarcă psihologul Andra Tănăsescu.  Ea oferă exemplul angajaţilor din ţări precum Franţa, Anglia, Polonia, unde pauzele de masă şi încheierea programului la 18 sunt respectate cu stricteţe. „Stilul românesc este să preluăm 200 de sarcini pentru că simţim că putem şi da, putem într-adevăr până la punctul în care simţim că de dor spatele, capul şi poate ajungem la afecţiuni mult mai grave.” Andra Tănăsescu recomandă angajaţilor care suferă de astfel de simptome să îşi ia câteva zile libere în care să se deconecteze total de muncă, iar dacă nu reuşesc acest lux, să înceapă cu alocarea a câte o oră pe zi unui lucru pe care le place să îl facă – un curs de dans, de pictură, lectură, muzică etc.. „Astfel se eliberează hormoni în corp care duc la o stare de bine, se eliberează energie şi chef de viaţă.”  „Este foarte important ca fiecare să îşi gestioneze ce are de făcut într-un mod eficient pentru că tendinţa multor persoane este de a începe cinci lucruri odată, în acelaşi timp, iar astfel poate scădea eficienţa şi randamentul – implicarea în mai multe proiecte înseamnă că energia se disipează şi niciunul din lucrurile respective nu este dus la bun sfârşit. Ar fi ideal ca fiecare dintre sarcini să fie terminate pe rând, cu câte o pauză între acestea. Ne este mai uşor astfel să dozăm atenţia, energia şi efortul.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.