Cum poate fi învinsă teama de investigaţia medicală de care aproape toţi pacienţii se tem

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 martie 2024 40 afişări

Cum poate fi învinsă teama de investigaţia medicală de care aproape toţi pacienţii se tem

Creierul uman poate fi antrenat pentru a declanşa un nivel mai scăzut de alertă şi anxietate pe durata unei investigaţii de rezonanţă magnetică nucleară. La această concluzie a ajuns NARA CELL T, într-un studiu realizat pentru Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, în cadrul căruia a fost analizat impactul unei melodii special create pentru reducerea nivelului de anxietate din timpul unui RMN.

Procedura de rezonanţă magnetică nucleară, deşi o intervenţie modernă, non-invazivă, nedureroasă şi complet sigură, reprezintă o sursă majoră de anxietate pentru o mare parte a pacienţilor. Factori precum spaţiul restrâns şi sunetele intense pot crea un nivel ridicat de disconfort, afectând starea pacientului pe durata intervenţiei şi, în final, calitatea procedurii şi a rezultatului.

Conform Nara T Cell, până la 40% dintre subiecţii care au realizat o investigaţie RMN experimentează anxietate la un nivel peste cel moderat în timpul achiziţiei, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale amânării sau anulării programărilor.

Însă, studiile recente arată că pacienţii care pot auzi muzică în sunetele unui aparat sunt mai puţin predispuşi să facă un atac de panică sau să experimenteze o stare de anxietate. De aceea, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, împreună cu experţi medicali şi cercetători, a vrut să vadă cum poate fi folosit mediul auditiv pentru a pregăti modul în care creierul percepe zgomotele unei examinări prin rezonanţă magnetică.

Împreună cu Marius Moga, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria a creat Music to my brain, un proiect muzical care integrează sunetele puternice ale unui RMN într-o melodie menită să ajute pacientul să se relaxeze înaintea acestei investigaţii şi să aibă o experienţă mai plăcută pe durata acesteia.

„Secretul este linia melodică. Orice linie melodică bună, fredonabilă, va binedispune oamenii. Cu toţii ştim că ni se reduce cortisolul atunci când fredonăm ceva. Prin această melodie, noi încercăm să îmbunătăţim experienţa de a merge la RMN, oferindu-le oamenilor să asculte ceva premergător acestei experienţe. Prin această melodie noi modelăm sunetul de RMN în ceva armonios care o să modifice starea pe care o ai în timpul examinării, dacă ai ascultat piesa înainte”, a spus Marius Moga.

Cum funcţionează melodia?

„Prin ascultarea melodiei, creierul se împrieteneşte cu sunetele stranii ale bobinei electromagnetice, iar atenţia este deturnată dinspre un pericol inexistent spre procesarea muzicii, care este foarte pozitivă şi scade nivelul de anxietate. Prin ascultare repetată a melodiei înainte de RMN, subiecţii îşi antrenează creierul să declanşeze imaginaţia muzicală, transformând RMN-ul într-un instrument muzical, secvenţele sonore din RMN se rearanjează sub forma unei melodii. Astfel, în timpul procedurii, pacientul nu va mai percepe nişte zgomote izolate, imprevizibile şi ameninţătoare, ci se joacă cu sunetele RMN-ului, transformându-le în muzică”, a spus Alexandru Berceanu, cercetător şi conf. univ. (NARA T CELL).

„Sunetele care sunt neaşteptate produc o stare de anxietate, problema este că în rezonanţă magnetică, când schimbăm secvenţele, omul se află în faţa unor sunete care se schimbă si apare o stare de nelinişte pentru că nu se aşteptă la ce urmează. De aceea, în procesul de creare a acestei melodii, s-a plecat de la sunetele pe care aparatul de rezonanţă magnetică le produce, şi au fost reaşezate într-o variantă mai melodioasă care le face mai prietenoase, mai accesibile”, a spus doctor Adina Chiriţă, Medic Primar Radiologie-Imagistică Medicală, în cadrul Reţelei Regina Maria.

Prin intermediul Music to My Brain, Reţeaua de Sănătate Regina Maria demonstrează angajamentul său faţă de sănătatea şi binele pacienţilor săi, aducând confort şi linişte în timpul procedurilor medicale esenţiale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.