Cum arată cetatea scufundată Ada Kaleh în albia Dunării. ARGONAUŢII au fost primii care au menţionat-o în legendele lor

Postat la 15 decembrie 2023 125 afişări

Cum arată cetatea scufundată Ada Kaleh în albia Dunării. ARGONAUŢII au fost primii care au menţionat-o în legendele lor

Cetatea Ada Kaleh, menţionată în legende de acum mii de ani, a fost acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier I. Acum, structura poate fi văzută într-o imagine realizată cu o ecosonda multifasciculator (MBES).

O ecosondă multifascicul (MBES) este un tip de sonar utilizat pentru a cartografia fundul mării. Acesta emite unde acustice în formă de evantai sub transmiţătorul său. Timpul necesar pentru ca undele sonore să se reflecte pe fundul mării şi să se întoarcă la receptor este utilizat pentru a calcula adâncimea apei.

Ada Kaleh, în traducere Insula Cetăţii, se găsea la circa 3 km în aval de Orşova şi avea o dimensiune de 1,7 km lungime şi circa 500 m lăţime. Era populată de aproximativ 600 de turci.

Mica insulă a acumulat istorii şi legende pentru mai multe perioade, scrie Historia. Argonauţii au fost primii care au menţionat-o în legendele lor, căutând miticul pământ Colchis şi lâna de aur. Legenda spune că această mică bucată de pământ avea climă asemănătoare cu a pământurilor lor din sud.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cetate,
dunare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.