Cum a provocat civilizaţia umană furia naturii? Se anunţă inundaţii, incendii, secetă şi furtuni devastatoare

Postat la 12 iulie 2023 198 afişări

Cum a provocat civilizaţia umană furia naturii? Se anunţă inundaţii, incendii, secetă şi furtuni devastatoare

Climatologii vorbesc cu îngrijorare despre cum s-a schimbat vremea în ultimele decenii, în timp ce elementele atmosferice se combină pentru a crea inundaţii mortale în nord-estul SUA şi o căldură record în sud-vestul SUA şi în întreaga lume.

Inundaţii mortale au acaparat părţi din nord-estul ţării, blocând oamenii în casele lor şi ucigând cel puţin o femeie care a fost luată de apele învolburate. Râurile din Vermont au crescut rapid în urma ploilor torenţiale de luni, ajungând la niveluri nemaiîntâlnite de la uraganul Irene din 2011.

Criza climatică pune lucrurile în favoarea unor fenomene meteorologice mai intense, precum ploile abundente şi inundaţiile din nord-est, a declarat Michael E. Mann, climatolog şi profesor emerit la Universitatea din Pennsylvania.

"Vremea este vreme. Se vor întâmpla - precipitaţii, inundaţii se vor întâmpla", a declarat Mann pentru CNN. "Ceea ce schimbările climatice fac este că le supraîncarcă, astfel încât atunci când ai unul dintre aceste sisteme meteorologice care produce cantităţi mari de precipitaţii, vei avea parte de mai multe precipitaţii".

Există un alt mod în care criza climatică ar putea determina aceste precipitaţii extreme, a spus Mann, şi este ceva în prim-planul cercetării climatice: Curentul Jet Stream ar putea fi "blocat" în poziţii care prelungesc aceste tipuri de evenimente extreme.

Curentul Jet Stream este un râu de aer care se deplasează rapid în straturile înalte ale atmosferei şi care conduce sistemele meteorologice pe tot globul. Este important de menţionat că este alimentat de diferenţa extremă de temperatură dintre ecuator şi poli.

În timp ce nord-estul este inundat de ploi torenţiale, o căldură periculoasă ameninţă alte părţi ale lumii. Temperaturile cresc vertiginos în sud-vestul Americii în această săptămână, unde Phoenix ar putea depăşi recordul de zile consecutive de peste 110 grade.

Săptămâna trecută, temperatura medie zilnică a planetei a urcat la niveluri record în datele urmărite de două agenţii climatice din SUA şi Europa. Oamenii de ştiinţă din domeniul climei au declarat pentru CNN că temperaturile globale au fost probabil cele mai ridicate din ultimii cel puţin 100.000 de ani.

Între timp, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE a constatat că luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie cu o "marjă substanţială" peste recordul anterior, stabilit în 2019.

Având în vedere căldura devastatoare, oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de faptul că 2023 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inundatii,
anunt,
furtuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.