Cu cât a crescut preţul pâinii în Uniunea Europeană în ultimul an

Autor: Andreea Tobias Postat la 19 septembrie 2022 43 afişări

Cu cât a crescut preţul pâinii în Uniunea Europeană în ultimul an

Preţul pâinii a crescut cu 18% în Uniunea Europeană în ultimul an. Ungaria este cea mai afectată, cu o creştere a preţurilor de 66% într-un an. România se află pe locul 10, cu o creştere de peste 20%.

Potrivit cifrelor publicate luni de agenţia europeană de statistică Eurostat, costul pâinii a urcat în medie cu 18% în UE între august 2022 şi august 2021, scrie Le Figaro.

Nu toate statele membre se confruntă însă cu o inflaţie similară.

Ungaria este cea mai afectată, cu o creştere a preţurilor de 66% într-un an.

La mare distanţă, în Lituania, Estonia şi Slovacia, valoarea pâinii a crescut cu 33 şi 32%.

România se află pe locul 10, cu o creştere de peste 20%.

Franţa, ţara baghetei, creşterea este limitată la 8%. Parisul este urmat de Olanda şi Luxemburg, unde preţurile au crescut cu 10%.

Eurostat atribuie o mare parte din aceste costuri suplimentare războiului din Ucraina, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina se numără printre principalii exportatori de grâu şi îngrăşăminte.

Grâul a atins un nivel record pe 16 mai, la 438,25 euro pe tonă, înainte de a reveni la niveluri ridicate (peste 350 de euro pe tonă).

În general, creşterea preţurilor este generală în Europa. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 9,1% în august 2022, faţă de 8,9% în iulie, potrivit Eurostat. Cu un an înainte, rata era de 3,0%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pâine,
scumpire,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.