Concursul naţional de securitate cibernetică pentru liceeni şi studenţi UNbreakable România, organizat de Bit Sentinel şi Orange România, dă startul înscrierilor pentru ediţia 2024. „Pe lângă dobândirea de competenţe, câştigătorii vor pleca acasă cu premii ce vor depăşi 8.000 de euro”

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 31 ianuarie 2024 18 afişări

Concursul naţional de securitate cibernetică pentru liceeni şi studenţi UNbreakable România, organizat de Bit Sentinel şi Orange România, dă startul înscrierilor pentru ediţia 2024. „Pe lângă dobândirea de competenţe, câştigătorii vor pleca acasă cu premii ce vor depăşi 8.000 de euro”

Bit Sentinel, companie specializată în servicii de securitate cibernetică, şi Orange România, operatorul local cu cea mai performantă reţea, anunţă deschiderea înscrierilor pentru cea de-a şaptea ediţie a UNbreakable România - program conceput să-i sprijine pe liceeni şi studenţi să se îndrepte către o carieră în securitate cibernetică sau să-și perfecţioneze cunoștințele în domeniu, au transmis reprezentanţii celor două companii. Pe lângă dobândirea de competenţe, câştigătorii vor pleca acasă cu premii ce vor depăşi 8.000 de euro.

„Liceenii şi studenţii interesaţi de securitate cibernetică se pot înscrie la ediţia 2024 a UNbreakable România, unde îşi vor putea testa sau dezvolta competenţele informatice alături de experţi cunoscuţi din domeniu. Competiţia din acest an va avea pentru prima dată şi o etapă de tip finală, în format fizic, la Braşov. După startul înregistrărilor, va urma a doua etapă, de antrenament şi pregătire online (bootcamp), care va începe din 20 februarie. Ulterior, în perioada 22-24 martie, va avea loc competiţia individuală, urmată de competiţia pe echipe, 5-7 aprilie, toate desfăşurându-se online.”

Prin acest program, organizatorii îşi propun să contribuie la reducerea decalajului dintre cererea de forţă de muncă specializată în securitatea cibernetică şi ofertă, având în vedere că deficitul global al forţei de muncă din domeniu creşte de la an la an, ajungând în 2023 la un nivel record, cu o nevoie de 4 milioane de specialişti, conform studiului CyberSecurity Workforce realizat de (ISC)².

„În contextul în care ne confruntăm cu o criză de specialişti în domeniul securităţii cibernetice, este esenţial să-i încurajăm pe tinerii care vor să facă performanţă în acest domeniu şi să-i susţinem pe profesorii dedicaţi care le ghidează paşii. La Orange, de 27 de ani, prin programe variate de educaţie, îi sprijinim pe cei care vor să facă o carieră în domeniul telecomunicaţiilor, pe cei care vor să inoveze şi să exceleze. UNbreakable România este dovada clară că prin colaborare între mediul de business şi instituţii de învăţământ un concurs se poate tranforma într-un amplu program de formare, o punte de lansare pentru profesioniştii de care avem atât de multă nevoie. Ne bucură să vedem că, de la an la an, UNbreakable atrage tot mai multe talente şi devine un punct de referinţă în competiţiile de profil, aşa cum se întâmplă şi cu platforma CyberEDU, care astăzi stă la baza pregătirii pentru cele mai importante concursuri naţionale de securitate cibernetică”, a spus Cristian Paţachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România.

Faţă de anii anteriori, UNbreakable România 2024 aduce o etapă finală, în format fizic, sub forma unei competiţii pe echipe, au mai transmis reprezentanţii Orange România şi Bit Sentinel. „Aceasta va avea loc la Braşov, între 19 şi 21 aprilie. Pentru finală vor fi selectate cele mai bune 15 echipe din clasamentul final de la concursul online pe echipe.” Dintre acestea, cel puţin opt echipe vor fi selectate din rândul participanţilor liceeni. Începând cu 30 aprilie va fi anunţat clasamentul final, iar participanţii vor primi rapoartele individuale de performanţă care evidenţiază parcursul şi reuşitele lor la UNbreakable. Câştigătorii vor primi din partea Bit Sentinel şi Orange România premii în valoare de peste 8.000 de euro.

„UNbreakable continuă să încurajeze participarea şi competiţia incluzivă, astfel că primii trei câştigători şi primele trei câştigătoare ale concursului individual se vor califica automat în finala Romanian Cyber Security Challenge - RoCSC 2024. Finaliştii RoCSC 2024 vor avea parte de recunoaştere naţională, ceea ce va reprezenta un avantaj suplimentar pe piaţa muncii. În plus, aceştia vor putea face parte din echipa naţională care va reprezenta România în Campionatul European de Securitate Cibernetică.”

În acelaşi timp cu etapele competiţionale online din cadrul UNbreakable România 2024, ce se desfăşoară la nivel naţional, va avea loc şi o ediţie internaţională - UNbreakable International, la care pot participa elevi şi studenţi din toată lumea, dar şi specialişti care şi-au început deja cariera şi vor să se dezvolte în domeniul securităţii cibernetice.

„Domeniul securităţii cibernetice este unul foarte dinamic şi ne bucurăm să vedem că de la o ediţie la alta, numărul celor înscrişi creşte, în linie cu interesul pentru a activa în acest sector. În acest sens, UNbreakable devine programul-reper pentru tinerii pasionaţi, dându-le şansa să acumuleze şi să-şi testeze cunoştinţele şi să ia contact cu experţi consacraţi din domeniu. Tocmai de aceea, ediţia de anul acesta duce competiţia la un nivel superior: am extins arhiva educaţională la aproape 200 de exerciţii rezolvate, iar perioada de pregătire va fi concentrată în special pe rezolvări practice efectuate de specialişti din domeniu, dar şi de foşti participanţi dornici să se implice în formare tinerelor talente. Mai mult decât atât, prin UNbreakable International extindem aria evenimentului pentru a obţine o participare cât mai largă, esenţială pentru a găsi cele mai bune soluţii în faţa potenţialilor atacatori. Apoi - şi poate cel mai important aspect - vom avea şi un format fizic al competiţiei, care va permite celor mai buni concurenţi să experimenteze şi mai bine condiţiile reale de atac, pentru a-şi testa capacitatea de reacţie, dar mai ales cunoştinţele”, a spus Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

Ediţiile anterioare ale programului au atras aproape 4.000 de elevi de liceu şi studenţi din zeci de universităţi şi licee din toată ţara. La ediţia din 2024, sunt aşteptaţi peste 1.000 de participanţi.

„În perioada evenimentului, aceştia vor avea acces la resurse teoretice şi vor rezolva exerciţii inspirate din situaţii reale, aliniate la standardele şi nevoile industriei. În acest fel, noua generaţie de experţi în securitatea datelor va fi mai bine pregătită pentru cerinţele viitoare de pe piaţa muncii. Totodată, raportul individual de performanţă pe care îl primesc la finalul UNbreakable le va oferi participanţilor o analiză aprofundată a aptitudinilor dovedite în timpul competiţiilor, după criterii relevante pentru industrie, ceea ce îi va ajuta să se orienteze mai bine ulterior. ”

La cea de-a şaptea ediţie UNbreakable vor lua parte, în calitate de mentori, specialişti în securitate cibernetică, precum şi participanţi de la ediţiile trecute, un semn al succesului acestui eveniment şi al rolului său în formarea de viitori lideri. Mentorii vor răspunde întrebărilor participanţilor în etapa de pregătire şi vor participa activ în dezvoltarea programei teoretice şi de exerciţii pentru sezonul în curs.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.