Companiile energetice vor cumpăra combustibil pentru iarnă de 1 miliard de euro, cu 26% mai mult ca în 2013

Autor: Carol Dan Postat la 04 august 2014 50 afişări

Companiile din sectorul energetic vor cumpăra combustibili necesari generării de electricitate şi căldură pe perioada iernii în valoare de 4,53 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro), costurile fiind cu 26,1% mai mari faţă de nivelul de 3,59 miliarde de lei din iarna trecută.

Sumele vor fi asigurate atât din sursele proprii ale companiilor, cât şi din credite interne, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

Totodată, în vederea pregătirii unităţilor de producţie a energiei şi căldurii pentru perioada de iarnă, respectiv între 1 octombrie 2014 şi 31 martie 2015, companiile vor mai cheltui circa 282 milioane de lei cu reparaţii şi reabilitări, faţă de 430 milioane de lei în iarna precedentă.

Pentru iarna 2014-2015 este estimată o producţie de 36,6 TWh de electricitate şi 12 milioane de gigacalorii. Pentru iarna anterioară a fost estimată o producţie de 34,4 TWh de electricitate şi 20,6 milioane gigacalorii.

În nota de fundamentare se precizează că pentru aceast iarnă Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a prevăzut o scădere cu 1% a consumului de energie electrică, în timp ce Dispecerul Energetic Naţional (DEN) anticipează o creştere în medie de circa 5,2%.

"În aceste condiţii, luându-se în considerare prognoza evoluţiei economiei româneşti, precum şi necesitatea elaborării unei prognoze care să creeze confortul unei siguranţe în alimentare a consumatorilor, prognoza luată în calcul a fost cea furnizată de Dispecerul Energetic Naţional. (...) În cazul energiei termice, estimările primite din partea centralelor care furnizează agent termic populaţiei acoperă un consum mediu de energie termică de 12,012 milioane de gigacalorii, mai mare cu 5,2 % faţă de cel al iernii trecute", potrivit notei de fundamentare.

De asemenea, CNP a estimat pentru perioada de iarnă un export de 1,4 TWh de electricitate, în timp ce DEN a prognozat 3,4 TWh, iar Departamentul pentru Energie a luat în calcul valoarea indicată de Dispecer.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/companiile-energetice-vor-cumpara-combustibil-pentru-iarna-de-1-miliard-de-euro-cu-26-mai-mult-ca-in-2013-13032487
13032487
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.