Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker îşi începe oficial mandatul sâmbătă

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 31 octombrie 2014 35 afişări

Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, care îşi preia oficial mandatul sâmbătă, la Bruxelles, va avea pentru prima oară un Executiv cu doi lideri, relatează AFP.

Fostul premier conservator luxemburghez Jean-Claude Juncker, în vârstă de 59 de ani, se va instala într-un birou de la etajul 13 din Berlaymont, unde se află sediul Comisiei Europene. Prim-vicepreşedintele social-democrat olandez, Frans Timmermans, în vârstă de 53 de ani, şi ceilalţi comisari, vor avea birourile la etajele inferioare din aceeaşi clădire.

"Preşedintele sunt eu", a asigurat Juncker, la votul de învestire a Comisiei Europene desfăşurat în Parlamentul European la 22 octombrie. "I-am delegat însă o parte dintre prerogative vicepreşedintelui. Frans Timmermans este braţul meu drept şi sper că va fi, în egală măsură, şi mâna mea stângă", a adăugat el. Juncker a dorit, astfel, să-şi confirme rolul central în conducerea Comisiei Europene, dar, în egală măsură, şi dorinţa unei colaborări strânse între socialişti şi conservatori.

Declaraţia sa i-a pus însă pe gânduri pe funcţionarii europeni. Jean-Claude Juncker a părut în anumite momente obosit. "Resimte încă dureri la spate şi la genunchi în urma accidentului de maşină din 1989", au explicat persoane apropiate. În plus, a fost extrem de afectat de violenţa campaniei pentru alegerile europene, când a fost nevoit să răspundă unor acuzaţii de abuz de băuturi alcoolice.

Aluziile sale cu privire la "absenţele" de la Bruxelles, dorinţa de a-şi păstra domiciliul în Luxemburg şi de a-şi limita deplasările oficiale alimentează sentimentul unui "preşedinte part-time" la Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a dorit să formeze o Comisie cu o foarte pronunţată componenţă politică. De altfel, Comisia Europeană este formată din patru foşti premieri, doi foşti miniştri de Externe, doi foşti miniştri ai Economiei şi şapte foşti membri ai Executivului european în exerciţiu. "Nu va fi nici un secretariat general al Consiliului European" şi nici "valetul Parlamentului European", a avertizat Juncker.

Frans Timmermans va fi coordonatorul echipei Comisiei Europene. Fin diplomat, poliglot, fostul şef al diplomaţiei olandeze a făcut o impresie foarte bună la audierea în comisia de specialitate din Parlamentul European şi este deja considerat de mai mulţi oficiali europeni drept adevăratul şef al Comisiei Europene.

- Structura Comisiei, "machiavelică"

Astfel, eliberat de conducerea tehnică a structurii europene, Jean-Claude Juncker, un european convins, ar putea continua "să facă politică" şi să joace un rol de arbitru, a comentat un oficial european. Rămâne să fie convins de acest lucru Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, considerat "eminenţa cenuşie" a preşedintelui Comisiei Europene. Tânărul funcţionar german şi-a folosit din plin talentul pentru alegerea lui Juncker la conducerea Comisiei, în urma unei campanii pline de capcane, marcată de opoziţia cancelarului german Angela Merkel şi a premierului britanic David Cameron.

Fost purtător de cuvânt, promovat şef de cabinet de fostul comisar pentru Justiţie Viviane Reding, Selmayr, în vârstă de 43 de ani, de profesie jurist, cunoaşte perfect Comisia Europeană. El a gândit noua structură a Comisiei, în cadrul căreia comisarii sunt coordonaţi de vicepreşedinţi, ceea ce îi permite preşedintelui şi cabinetului său să adopte o poziţie de arbitru şi să menţină controlul.

Noul dispozitiv al Comisiei, care a fost motiv de dispute, este considerat "pervers" şi "machiavelic" de numeroşi eurodeputaţi. "Nu am nimic din Machiavelli. Sunt un creştin-democrat german", s-a apărat Martin Selmayr. Trăgând sforile în culise de mai multe luni, el intenţionează însă să continue să-şi folosească influenţa, în special în ceea ce priveşte numirile în cadrul Comisiei, potrivit mai multor surse europene.

În cadrul Comisiei Europene, Martin Selmayr are însă numeroşi duşmani, care-i pândesc greşelile. Decizia lui de a rescrie, fără să o consulte, răspunsurile pregătite de suedeza Cecilia Malmstrom înaintea audierilor din comisia de specialitate din Parlamentul European, a ofensat-o pe noul comisar pentru Comerţ, care gestionează şi dosarul sensibil al negocierilor comerciale cu Statele Unite. Incidentul a provocat tensiuni serioase în cadrul Comisiei, chiar înainte ca noul Executiv să-şi preia mandatul. "Aceasta a fost metoda Selmayr", a explicat unul dintre criticii şefului de cabinet al lui Jean-Claude Juncker.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
COMISIE,
/actualitate/comisia-europeana-condusa-de-jean-claude-juncker-isi-incepe-oficial-mandatul-sambata-13481810
13481810
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.