Colţul de rai din România desemnat „satul cultural 2018”

Postat la 03 iunie 2018 216 afişări

15 localităţi s-au întrecut în finala competiţiei „Satele culturale ale României 2018”.

Colţul de rai din România desemnat „satul cultural 2018”

 În urma jurizării, s-a stabilit că „satul cultural al anului 2018” este Bobohalma, din judeţul Mureş, în apropiere de Târnăveni.

Bobohalma este aşezată în partea de sud-vest a judeţului Mureş. Ar exista documente care arată că satul are avea o vechime de peste 650 de ani. Denumirea satului are o explicaţie interesantă. Este o combinaţie între „babă” (n.r. femeie bătrână) şi cuvântul maghiar „halma” (n.r. deal). În română ar fi „dealul babei”.

Populaţia localităţii este mixtă, formată din români în majoritate, câteva familii de maghiari şi evrei care au locuit aici vremelnic.

 

În anul 1884, meşterul Webern, din Mediaş, a construit, alături de biserica de lemn, o biserică nouă de cărămidă, biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime”, dată în folosinţă în 1894.

 

Există şi mai multe legende legate de Bobohalma. Se spune că în vremea dacilor, pe când erau atacaţi de romani, o parte a locuitorilor din Munţii Apuseni s-ar fi retras pe aceste meleaguri. De asemenea, primele case ale satului ar fi apărut în jurul unui izvor. Pe un deal din apropierea izvorului trăia cea mai bătrână femeie dintre cei veniţi aici, iar locului i se spunea „dealul babei”.

 

La Bobohalma ţăranii încă fac pâine la cuptor, au cămări tradiţionale, cu obiecte ceramice tradiţionale, mobilier, lăzi de zestre şi cusături rămase de pe vremea străbunicilor. La sărbători, oamenii satului se îmbracă în port popular.

 

Aici se află şi o biserică de lemn construit la jumătatea anilor 1800 de către ortodocşi. Pe la 1860, ortodocşii au hotărât să doneze biserica din lemn creştinilor greco-catolici din sat, pentru că ei şi-ar fi început construcţia unui lăcaş din piatră, scrie http://greatnews.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.