Colapsul pieţei imobiliare din China afectează situaţia financiară a milioane de oameni din clasa de mijloc: „Singurul lucru care mă ţine pe linia de plutire este ideea de a îmi păstra locul de muncă pentru a îmi putea susţine familia”

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 18 decembrie 2023 30 afişări

Colapsul pieţei imobiliare din China afectează situaţia financiară a milioane de oameni din clasa de mijloc: „Singurul lucru care mă ţine pe linia de plutire este ideea de a îmi păstra locul de muncă pentru a îmi putea susţine familia”

Investiţiile în acţiuni: în scădere cu 30%. Pachetul salarial: Mai mic cu 30%. Invesţiile imobiliare: Mai puţin valoroase cu 30%. Pe măsură ce Thomas Zhou reflectează la anul 2023 finanţele familiei sale reprezintă subiectul principal, scrie Bloomberg.

„Este sfâşietor”, a declarat Zhou, un bărbat de 40 de ani din industria financiară a Shanghaiului. „Singurul lucru care mă ţine pe linia de plutire este ideea de a îmi păstra locul de muncă pentru a îmi putea susţine familia”, a explicat acesta.

Situaţia financiară a familiei sale rezonează cu cea a multor oameni din China, unde declinul pieţelor imobiliare şi bursiere şterg cu buretele banii acumulaţi în timp. În acest timp în ţară începe să apară şi ameninţarea şomajului.

Valoarea sectorului imobiliar chinez riscă să se contracte până la 16% din PIB-ul ţării până în anul 2026, faţă de 20% unde se situează acum. Aceasta prognoză ar pune în pericol 5 milioane de oameni care s-ar putea confrunta cu scăderea veniturilor sau cu şomaj.

„Nu există niciun moment fără anxietate sau îndoială, dar nu există opţiuni mai bune”, a explicat Peter Bao, un angajat în Big Tech din Beijing. „Nu am timp să analizez investiţii potenţiale”, a arătat acesta.

Deţinere sale de acţiuni, majoritatea companii chinezeşti listate în SUA, şi-au înjumătăţit valoarea de la vârful atins în 2020. În ultimii doi ani acesta a căutat opţiuni de investiţii cu venit fix, produse care necesită mai puţină analiză.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.