Cluj: Proiect de reconstituire 3D a oraşului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, inclusiv cu o dronă

Autor: Adina Oşan, Vasile Măgrădean Postat la 25 aprilie 2015 273 afişări

O echipă de specialişti români şi italieni de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj şi Centrul Naţional de Cercetare din Roma derulează, în premieră naţională, un proiect de reconstituire 3D a oraşului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ajutorul unor aparate moderne, inclusiv o dronă.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi, a declarat, sâmbătă, că proiectul se va finaliza în circa doi ani, iar ulterior se va organiza o expoziţie virtuală cu această reconstituire 3D.

"MNIT şi Centrul Naţional de Cercetare din Roma - Institutul pentru Tehnologie Aplicată la Patrimoniul Cultural derulează în această perioadă, în premieră, un proiect de reconstituire 3D a oraşului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa pe baza măsurătorilor geo-fizice non invazive. Este vorba de monumentele necercetate aflate sub pământ, iar în cadrul cercetării se citesc anomaliile din sol şi se semnalează structurile arheologice, pe baze ştiinţifice, astfel încât se reconstruieşte 3D un oraş antic. Cu datele obţinute vom face, la final, o expoziţie virtuală şi ne vom putea plimba virtual prin Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fosta capitală a Daciei romane. Proiectul va dura circa doi ani", a spus Ciongradi.

Potrivit acesteia, cercetarea se referă atât la monumentele care se văd, cât şi la cele care nu se văd şi se află sub pământ cu ajutorul unor aparate moderne, de rezistivitate, geomagnetism şi de topografie, printre care se numără şi o dronă.

"Toate datele adunate se combină şi fotografiile luate de la înălţime cu drona şi informaţiile privind rezistivitatea din sol şi cele topometrice. Se face morfologia solului şi se pot detecta structurile aflate sub pământ, cum sunt ziduri sau clădiri, astfel că se poate recrea oraşul roman cum era el acum 2.000 de ani", a explicat directorul MNIT.

Emanuel Demetrescu, cercetător în cadrul Centrului Naţional de Cercetare din Roma, a declarat, la rândul său, că, până în prezent, la Ulpia Traiana Sarmisegetusa s-a cercetat doar o mică parte din suprafaţa oraşului.

"Cercetarea noastră de acum se face sistematic şi pe o mare întindere, pe o suprafaţă de 33 de hectare în interiorul oraşului Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi de circa 80 de hectare în exteriorul zidurilor. Proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare pe care îl avem cu MNIT, având ca parteneri Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj", a subliniat Demetrescu.

La finalul proiectului se va realiza şi o aplicaţie cu această reconstituire 3D care să poată fi folosită pe telefoane mobile sau pentru calculatoare.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia, a fost construită după anul 106 d. H., în urma cuceririi Daciei de către împăratul Traian. Ruinele oraşului se află la circa 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia (Grădiştea Muncelului), care a fost capitala Daciei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROIECT,
ARMIZEGETUSA,
3D
/actualitate/cluj-proiect-de-reconstituire-3d-a-orasului-ulpia-traiana-sarmizegetusa-inclusiv-cu-o-drona-14154965
14154965
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.