Clasa de mijloc, la nivel mondial, se micşorează pentru prima dată din anii ‘90

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 08 aprilie 2021 54 afişări

Una dintre cele mai semnificative economic tendinţe ale ultimelor câteva decenii a fost apariţia unei clase de mijloc globale.

Clasa de mijloc, la nivel mondial, se micşorează pentru prima dată din anii ‘90

Aşteptările că această clasă de consumatori va con­tinua să crească neîncetat, pe măsură ce veniturile în creştere din ţările afla­te în curs de dezvoltare scot milioane de oameni din sărăcie în fiecare an, au repre­zentat una dintre bazele pla­nurilor de business ale multi­na­ţionalelor şi strategiilor investitorilor.

Acum, această ipoteză poate fi adău­gată listei de adevăruri econo­mi­ce date peste cap de pandemie, scrie Bloomberg. Pentru prima dată din anii ‘90, clasa de mijloc la nivel mondial s-a diminuat anul trecut, potrivit unor es­ti­mări recente ale Pew Research Cen­ter bazate pe date ale Băncii Mon­diale.

Aproximativ 150 de milioane de oameni, echivalentul populaţiilor Marii Britanii şi Germaniei luate împreună, au coborât pe scara socioeconomică în 2020, Asia de Sud şi Africa Subsahariană resimţind cele mai dramatice scăderi.

Aproape două treimi din gospo­dăriile din economiile aflate în curs de dezvoltare au raportat o scădere a veniturilor.

„În istoria modernă, este greu să găseşti exemple ale unui declin atât de dramatic al creşterii economice mondiale“, arată Rakesh Kochhar, autorul studiului realizat de Pew.

În acelaşi timp, este posibil ca lu­cru­rile să devină şi mai dramatice. Cresc temerile privitoare la consecinţele unei recuperări mai lente a economiilor emer­gente şi impactului crizei. Economiştii urmăresc de ase­me­nea posibilul efect asupra ţărilor emer­gente al creşterii randamentelor titlu­rilor americane de Trezorerie şi al unei aprecieri a dolarului american.

Dacă estimările Pew se vor adeveri, momentul va marca sfârşitul unei tendinţe în linie cu care clasa de mijloc mondială s-a aflat în creştere din anii ‘90 graţie avansului rapid al unor economii aflate în curs de dezvoltare ca India şi China.

Banca Mondială se aşteaptă ca numărul săracilor la nivel mondial să continuă să crească în acest an. Ce se va întâmpla mai departe cu clasa de mijloc mondială va depinde în mare măsură de redresarea unor ţări cheie ca India, iar procesul rămâne extrem de nesigur, potrivit lui Kochhar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
clasa de mijloc,
analiză,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.