Cine este liderul Hamas? Mohammed Deif, descris de analişti: „Un bărbat tăcut, neinteresat de rivalităţile interne”

Postat la 10 octombrie 2023 125 afişări

Cine este liderul Hamas? Mohammed Deif, descris de analişti: „Un bărbat tăcut, neinteresat de rivalităţile interne”

Hamas a marcat o primă lovitură fără precedent împotriva Israelului.

Vânat de Israel de zeci de ani şi aproape ucis într-un atac aerian în urmă cu 20 de ani, capacitatea lui Deif de a depăşi armata israeliană în timp ce ucide soldaţi şi civili deopotrivă i-a câştigat veneraţia grupării Hamas.

Analiştii israelieni şi palestinieni, inclusiv oameni care l-au cunoscut pe Deif, l-au descris ca fiind un bărbat tăcut, intens, neinteresat de rivalităţile interne ale facţiunilor palestiniene.

„În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, în lumina orgiei de ocupaţie şi a negării de către aceasta a legilor şi rezoluţiilor internaţionale şi în lumina sprijinului american şi occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri”, a spus Deif, „pentru ca inamicul să înţeleagă că nu se mai poate delecta fără să fie tras la răspundere”.

Vocea auzită în videoclip, lansat în câteva ore după atacul de sâmbătă asupra Israelului, se pretindea a aparţine lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupului militant palestinian Hamas şi creierul incursiunii. Raidul în masă din primele ore de sâmbătă a ucis cel puţin 900 de oameni în Israel, a lăsat peste 2.000 de israelieni răniţi şi a dus campania de decenii a lui Deif împotriva statului evreu la un nou nivel brutal şi imprevizibil.

Chiar şi în timp ce mesajul său era difuzat, sute de luptători Hamas încălcau gardul de graniţă dintre Fâşia Gaza blocată şi teritoriul israelian, extinzându-se în sudul Israelului sub acoperirea a mii de rachete.

Hamas a marcat o lovitură fără precedent împotriva Israelului

În câteva ore, Hamas a marcat o primă lovitură fără precedent împotriva Israelului, luând zeci de ostatici – estimaţi duminică la aproximativ 100 – înapoi în plina sa enclavă de coastă. Canalele de socializare ale Hamas au lansat simultan videoclipuri care îi arată pe militanţii săi trecând cu parapanta peste graniţă şi imagini înfiorătoare cu soldaţi morţi şi civili israelieni îngroziţi, scrie Financial Times.

Cititi mai multe pe www.alephnews.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analisti,
barbat,
hamas

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.