China consideră "normale" relaţiile de cooperare cu Rusia, în pofida criticilor SUA

Autor: Mihai Draghici Postat la 28 iulie 2023 33 afişări

China are o relaţie de cooperare "normală" cu Rusia, anunţă Administraţia de la Beijing, ca reacţie la un raport al serviciilor secrete americane care indică presupusa furnizare de tehnologie Moscovei.

China consideră "normale" relaţiile de cooperare cu Rusia, în pofida criticilor SUA

"China are o relaţie economică şi comercială normală cu Rusia. Cooperarea bilaterală nu vizează naţiuni terţe", a comunicat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de cotidianul Le Monde.

China ajută Rusia să evite sancţiuni impuse de Occident şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru invazia în Ucraina, arată un raport elaborat de Biroul Directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii, publicat de Comisia Permanentă a Camerei Reprezentanţilor. China a negat permanent că ar furniza echipamente militare Rusiei de la începerea invaziei militare în Ucraina, în februarie 2022.

"Republica Populară China furnizează anumite tehnologii cu dublă utilizare pe care Moscova le foloseşte pentru a continua războiul în Ucraina, în pofida sancţiunilor internaţionale şi controlului exporturilor. Registrele vamale arată că firme de stat chineze din domeniul apărării furnizează echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane militare unor companii de stat ruse vizate de sancţiuni", precizează raportul, notând că Beijingul a devenit "un partener mai esenţial" al Moscovei după lansarea invaziei în Ucraina anul trecut. De asemenea, serviciile secrete americane au observat că Administraţia Chinei a intensificat importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol şi gaze redirecţionate de Moscova din Europa din cauza sancţiunilor.

Preşedinţii Chinei şi Rusiei, Xi Jinping şi Vladimr Putin, au intensificat cooperarea bilaterală în ultimul an, subliniind că relaţiile au "perspective nelimitate".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
rusia,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.