Cercetător: gheaţa din Antarctica a atins un nivel record „extrem”

Autor: Petru Mazilu Postat la 26 septembrie 2023 104 afişări

Cercetător: gheaţa din Antarctica a atins un nivel record „extrem”

Gheaţa care înconjoară Antarctica a atins un nivel record în iarna recent încheiată, a anunţat Centrul Naţional de Date despre Zăpadă şi Gheaţă din SUA (NSIDC). Astfel, temerile oamenilor de ştiinţă privitoare la impactul schimbărilor climatice asupra polului sud cresc, potrivit Reuters.

Cercetătorii avertizează că schimbarea poate avea consecinţe grave pentru animalele care trăiesc pe gheaţă. Mărimea suprafeţei de gheaţă care acoperă marea din jurul Antacticii a ajuns pe 10 septembrie la 16,96 milioane de kilometri pătraţi.

Este cea mai mică suprafaţă înregistrată iarna de când se fac înregistrări prin satelit. Acestea au început în 1979, a spus NSIDC. În prezent suprafaţa este cu aproximativ 1 milion de kilometri pătraţi mai mică decât recordul precedent stabilit în 1986.

„Nu este doar un record, ci este un record extrem", a spus Walt Meier, unul dintre specialiştii NSIDC.

NSIDC a mai anunţat că statisticile nu sunt definitive şi că o analiză completă va fi finalizată luna următoare.

Un alt record a fost atins în Antactica în timpul ultimei veri. Atunci, mărimea suprafeţei cu gheaţă a fost cea mai mică depăşind recordul stabilit în anul anterior.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gheaţă,
strat,
antarctica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.