Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează randamente de la 17,1% pentru Vital la 18,3% pentru NN Pensii la 19% pentru Aripi în ultimele 12 luni încheiate la octombrie 2023 într-o economie cu o inflaţie de 8,07%

Autor: Liviu Popescu Postat la 14 noiembrie 2023 386 afişări

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II înregistrează randamente de la 17,1% pentru Vital la 18,3% pentru NN Pensii la 19% pentru Aripi în ultimele 12 luni încheiate la octombrie 2023 într-o economie cu o inflaţie de 8,07%

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, la care 8 milioane de salariaţi români sunt participanţi cu o parte din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, înregistrează un randament mediu de 18,2% în ultimele 12 luni – octombrie 2023 faţă de octombrie 2022 – cu mult peste rata inflaţiei de 8,07% din acest interval.

Astfel, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar, fondurile de pensii private au câştiguri de la de la 17,1% pentru Vital la 18,3% pentru NN Pensii la 19% pentru Aripi în ultimele 12 luni în contextul încetinirii ritmului de scumpiri din România şi pe fondul performanţei Bursei de Valori de la Bucureşti.

Individual, performanţele din ultimele 12 luni arată astfel: 17,1% pentru Vital, 17,8% pentru Metropolitan Life Pensii Private, 18% pentru BRD Pensii, 18,3% pentru NN Pensii, 18,4% pentru AZT Viitorul Tău, 18,8% pentru BCR Pensii, 19% pentru Aripi. ZF a calculat această evoluţie pe baza valorii unitare a activului net (VUAN) publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Spre comparaţie Bursa de Valori Bucureşti – unde fondurile de pensii au investit circa 25% din portofoliu, la companii precum Petrom, Hidroelectrica, Banca Transilvania, Romgaz, Digi, Fondul Proprietatea - înregistrează un randament de 34% în ultimul an.

Listarea Hidroelectrica (H2O) a reprezentat principalul catalizator al acestei creşteri urmat de dividendele de la Fondul Proprietatea, Petrom şi Banca Transilvania.

INS a anunţat recent o rată anuală a inflaţiei la octombrie 2023 de 8,07% faţă de 8,8% în septembrie. BNR vede inflaţia la 7,5% la finalul lui 2023.

Circa 66% din portofoliul fondurilor de pensii private sunt investite în titluri de stat, instrumente care subperformează într-un mediu puternic inflaţionist, aşa cum a fost cel din ultima perioadă. Orice înăsprire a dobânzilor, măsură luată de băncile centrale, inclusiv la Bucureşti, pentru a tempera creşterea inflaţiei, se reflectă în sens negativ în performanţa titlurilor de stat.

Acum însă situaţia se calmează pe fondul încetinierii inflaţiei şi a anticipaţiilor de încheiere a ciclului de majorare de dobânzi. Iar asta se reflectă în sens pozitive în performanţa Pilonului II.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.