Cele mai responsabile companii din România: Coca-Cola HBC - La tineri este puterea

Autor: Andra Stroe Postat la 02 aprilie 2019 72 afişări

Motivaţie

În România, 2 din 10 absolvenţi de liceu nu se înscriu la examenul de bacalaureat, 3 din 10 absolvenţi nu promovează examenul de bacalaureat, procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani din categoria NEET (Not Employed, in Education or Training) din România a fost de 21,6%, faţă de media la nivel european de 15,5% (Eurostat, 2017), iar 440.000 de tineri din România se încadreză în categoria NEET, potrivit reprezentanţilor Coca-Cola HBC. Aceste motive au stat la baza lansării proiectului La tineri este puterea (parte a programului internaţional YOUth Empowered), creat pentru una din cele mai neglijate categorii sociale – tinerii NEET, cu vârste cuprinde între 18 şi 30 de ani.

Descrierea proiectului

În 2017, Grupul Coca-Cola HBC a lansat un proiect educaţional, YOUth Empowered, care se adresează tinerilor, derulat în toate cele 28 de ţări în care grupul este prezent. Parte a acestui program, La tineri este puterea este o iniţiativă importantă şi necesară, deoarece se adresează unui grup ţintă cu multiple vulnerabilităţi, dar încă relativ slab definit şi deservit: tinerii NEET – cei care nu termină liceul, nu îşi găsesc locuri de muncă şi, într-un fel, se pierd aproape neobservaţi în statistici. Programul creează o punte, cu rol formativ şi educaţional, către facilitarea accesului lor pe piaţa muncii. Iniţiativa pilot din 2017 a adus împreună o echipă de psihologi, profesori, mentori şi traineri pasionaţi care au colaborat în ateliere şi traininguri îndreptate către dezvoltarea personală şi profesională – tinerii NEET neavând nevoie doar de traininguri specializate, ci şi de încredere în ei înşişi pentru a-şi atinge potenţialul.

Proiectul are o etapă principală, un workshop de trei zile susţinut de traineri specializaţi. Activităţile au ca scop dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor. Aceştia trec prin discuţii despre comunicare şi relaţionare cu cei din jur, primesc informaţii despre negocieri şi planuri de afaceri. O altă componentă importantă pentru acest public este cea de tips & tricks pentru etapele angajării, în care trainerii le vorbesc despre CV şi interviul de angajare. După acest workshop, tinerii care doresc şi pot beneficia de consiliere vocaţională.

Pentru dezvoltarea tinerilor, compania pune la dispoziţie o platformă online de traininguri interactive pe care cei interesaţi le pot accesa gratuit. Primul pas în proiect a fost crearea platformei online www.latineriesteputerea.ro pentru a facilita înscrierea în program. Au urmat crearea unei pagini de Facebook şi un cont de Instagram, pentru ca aceste exemple personale să aibă un impact mai puternic. Tot pe Facebook a fost creat un grup în care tinerii şi trainerii pot schimba idei şi informaţii, dar şi oportunităţi de carieră, punând astfel bazele unei reale reţele pentru tinerii din program. În continuare, şase dintre cei mai de succes tineri NEET au fost numiţi ambasadori ai programului şi au vorbit despre experienţa lor în atelierele ţinute în Bucureşti şi în alte oraşe.

În luna iulie anul trecut a avut loc cel mai important eveniment al programului – cel dedicat stakeholderilor. Aproape 100 de persoane au fost prezente – autorităţi din sectorul educaţiei, profesionişti din protecţia socială, profesori, parteneri de afaceri, ONG-uri reprezentative şi mass-media. Unul din obiectivele acestui eveniment a fost să convingă profesori să se alăture cauzei – obiectiv care a fost atins, deoarece peste 30 de persoane şi-au exprimat interesul de a deveni tutori şi mentori.

Rezultate

În 2017, peste 1.200 de tineri din trei judeţe (Prahova, Vaslui şi Bucureşti-Ilfov) au participat la ateliere care au avut scopul de a le îmbunătăţi viaţa nu doar prin creşterea şanselor de angajare, ci şi prin stimularea capacităţii de a lua decizii mai bune pentru viitorul lor. Proiectul a continuat în 2018, când peste 2.200 de tineri din 19 judeţe au participat la workshopurile din program şi s-au înscris pe platforma de e-learning Digi Hub, dedicată tinerilor înscrişi în La tineri este puterea (1.200 de tineri în workshopuri, 1.400 de persoane înscrise pe Digi Hub). Programul continuă, pentru al treilea an consecutiv, în 2019, obiectivul fiind de a ajunge la 4.150 de tineri din cel puţin 20 de judeţe din România, prin workshopurile live şi prin platforma online a programului.


Cifră de afaceri netă în anul 2017

>2,2 mld. lei

Număr de angajaţi

1.500

Intervalul de implementare a proiectului

2017 – prezent

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.